Κριτήρια μετακινήσεων από λιγνιτικές μονάδες

311

Τάξη στις μετακινήσεις προσωπικού από τις λιγνιτικές μονάδες, που αποσύρονται στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, βάζει η ΔΕΗ, εισάγοντας κριτήρια μοριοδότησης προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαλότητες μεταξύ εργαζομένων. Τα πρώτα τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν με το κλείσιμο των μονάδων ΑΗΣ Αμυνταίου τον περασμένο Μάιο και τις αποσπάσεις του προσωπικού σε άλλες μονάδες και δραστηριότητες της επιχείρησης και ενισχύθηκαν ενόψει της διαδικασίας των μεταθέσεων που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τα 315 άτομα που απασχολούσε ο ΑΗΣ Αμυνταίου, τα 90 έχουν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και αναμένεται να αποχωρήσουν, γύρω στα 30-35 άτομα θα παραμείνουν στις ανενεργές εγκαταστάσεις των δύο μονάδων για λόγους ασφαλείας και περί τα 150 άτομα θα μετακινηθούν στις μονάδες του Αγ. Δημητρίου.

Την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου θα ακολουθήσει η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η Μεγαλόπολη 3 θα κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022. Η Μεγαλόπολη 3 είναι η πλέον αντιοικονομική μονάδα της ΔΕΗ και ουσιαστικά ήταν από φέτος εκτός λειτουργίας, με εξαίρεση κάποιες λίγες ώρες που εντάχθηκε, μέσα στον καύσωνα, για να καλύψει έλλειμμα ισχύος. Εξ αυτού του λόγου ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων έχει μεταφερθεί ήδη στη Μεγαλόπολη 4. Το 2021 θα σβήσουν τα φουγάρα των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε λειτουργία λόγω τηλεθέρμανσης και το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ. Δημητρίου. Ο κύκλος της απολιγνιτοποίησης θα κλείσει το 2023 με την απόσυρση της Μεγαλόπολης 4, της Μελίτης και της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου. Λιγνίτη θα καίει μετά το 2023 μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022. Μετά το 2028 και η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη με άλλο, πιο καθαρό καύσιμο ή συνδυασμό καθαρών καυσίμων. 

Το πρόβλημα της απασχόλησης η ΔΕΗ το αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μετακινήσεις σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου. Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και απευθυνόταν αποκλειστικά σε εργαζομένους που απασχολούνται σε λιγνιτικές μονάδες, συμμετοχή δήλωσαν 702 εργαζόμενοι. 
Το δεύτερο πρόγραμμα, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, αφορά περίπου 1.700 εργαζομένους σε όλη την εταιρεία, εκ των οποίων οι 500 έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μέχρι στιγμής ελάχιστα άτομα έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής, ενώ μέχρι τη λήξη του εκτιμάται ότι θα ενταχθούν τουλάχιστον 350 εργαζόμενοι. Πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει από την αποχώρηση προσωπικού για τη λειτουργία κάποιων μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους η διοίκηση της ΔΕΗ πιθανότατα θα αξιοποιήσει το δικαίωμα παρακράτησης των εργαζομένων για ένα έτος προκειμένου στο διάστημα αυτό να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό που θα προσλάβει στις αντίστοιχες θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το business plan της ΔΕΗ προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ