Κύμα εξαγορών στον κλάδο των πετρελαϊκών εταιρειών

52

O κάποτε κραταιός όμιλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ConocoPhillips νιώθει τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του, όσο πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας και τη μείωση των τιμών του «μαύρου» χρυσού στα 40 δολάρια κι ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη στον ορίζοντα. Εξ ου και οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κινούνται ταχύτατα και συνενώνονται, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα των The New York Times, η ConocoPhillips, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, αποκτά αντί 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Concho Sources στη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία από τον Μάρτιο και  μετά, η Chevron εξαγοράζει τη Noble Energy και η Devon Vitality την WPX Vitality. Επιπλέον, η Pioneer Natural Resources στο πεδίο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Parsley Energy με τίμημα σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλές εταιρείες με δραστηριότητες στα σχιστολιθικά κοιτάσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, βρίσκονται ενώπιον σοβαρών ζημιών εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της μειωμένης ζήτησης, αλλά, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, σήμερα οι εταιρείες δυσκολεύονται να κάνουν αύξηση κεφαλαίου και να αναδιαρθρώσουν τα επαχθή τους χρέη. Ειδικά στην περίπτωση της Pionner Natural Resources  και της εξαγοράς της Parsley Energy, πρόκειται για μία επιχειρηματική συνεργασία, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του μεγαλύτερου σχιστολιθικού ομίλου διεθνώς με αποκλειστική δράση στη Λεκάνη Πέρμια (Τέξας). Ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, Σκοτ Σέφιλντ, τόνισε ότι στόχος του είναι η αύξηση στην εξοικονόμηση δαπανών και στις ταμειακές ροές. Κατά την δική του εκτίμηση, λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις, που θα επιβιώσουν από τη σημερινή κρίση, κατονομάζοντας τη δική του Pioneer Natural Resources, καθώς και τις ConocoPhillips, EOG Resources και ίσως την Hess, οι οποίες θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Οπως παρατηρούν αναλυτές, οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικών αναζητούν τρόπους να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά, ενώ οι επενδύσεις στο πεδίο αυτό φέτος ελαττώθηκαν στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η δε επιρροή των μεγάλων παικτών θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω συσπείρωσης με μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ πλέον η έμφαση θα δίδεται όχι στην αύξηση των εσόδων αλλά των αποδόσεων, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Σημειωτέον πως η παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών ελαττώθηκε στα 11,2 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ στις αρχές του έτους έφθανε τα 13 εκατομμύρια βαρέλια. Οι Αμερικανοί τον Αύγουστο οδήγησαν 12,3% λιγότερα μίλια από το 2019, ενώ παγκοσμίως η κατανάλωση πετρελαίου τον Σεπτέμβριο ήταν 6% χαμηλότερη από πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή υπερσκελίζει τη ζήτηση, τα αποθέματα διογκώνονται και η τιμή εξασθενεί. Περισσότερες από 50 αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου πτώχευσαν από τις αρχές του χρόνου, όπως η Chesapeake Energy, σκαπανέας στα σχιστολιθικά, ενώ άλλα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα όρια εκπομπών ρύπων και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων επ’ αυτών. Τέλος, υπενθυμίζεται πως με αυτά κατά νου οι ευρωπαϊκές ομόλογες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να δυναμώνουν την παρουσία τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι αμερικανικές δείχνουν προσκολλημένες στα παραδοσιακά ρυπογόνα καύσιμα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here