Λάρισα: Μαθήματα χορού και …ζωής από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Συνέντευξη στο ilarissa.gr φωτό & βίντεο

7262

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Μία φωτογραφία ήταν η αφορμή για να ανακαλύψω, ότι μέσα σε αυτή την απαισιοδοξία που ίσως μας διακατέχει όλους καμιά φορά και τις αρνητικές ειδήσεις από τις οποίες κατακλυζόμαστε καθημερινά, υπάρχει ελπίδα.


Ναι υπάρχει ελπίδα! Όταν συμβαίνουν τέτοιες δράσεις δίπλα μας, στην πόλη μας και εμείς στεκόμαστε μόνο στα αρνητικά και αναλωνόμαστε στην καθημερινότητα γκρινιάζοντας πολλές φορές για ασήμαντα πράγματα.

Η φωτογραφία απεικονίζει να χορεύουν άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο στην Δημοτική Πινακοθήκη. Είναι η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και μας δίνει μαθήματα δύναμης και ζωής!

Ένα απόγευμα μαζί τους αρκεί για να καταλάβεις ότι δεν είναι άλλος ένας “τυπικός” σύλλογος, αλλά πρότυπο συλλόγου ίσως για όλη την Ελλάδα, αφού οι ενέργειές τους είναι πρωτοποριακές και αγγίζουν ευαίσθητες “χορδές”.
Με χαμόγελο και πείσμα που εντυπωσιάζει, τα μέλη της ομάδας χορού μας μίλησαν για την καθημερινότητα τους, τις δράσεις τους και τα σχέδια τους για το μέλλον.
Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε κάθε είδους ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν κι άλλα άτομα, ασθενείς ή όχι, αλλά ασχολείται και με καλλιτεχνικές δράσεις που σε αφήνουν πραγματικά άφωνο.
Μαθήματα ζωγραφικής, οργάνωση συναυλιών αλλά και ομάδα χορού!

Παρακολουθώντας μία προπόνηση χορού από κοντά, σε κερδίζουν αμέσως! Χορογραφίες που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες του είδους, αλλά και πίνακες ζωγραφικής που αποτυπώνουν την δύναμη ψυχής και την θετική στάση ζωής που είναι πραγματικά αξιοζήλευτη.


Η ομάδα χορού, αποτελείται από την πρόεδρο Μαρία Κούτσικου, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Καλτάση, την Τζένη Ράπτη πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια αγωνιστικού χορού με αναπηρικό αμαξίδιο, την Ηλιάννα Παπαλοπούλου διοικητικό μέλος και την Μαριέττα Χαρταλάμη εθελόντρια δασκάλα χορού.


Μπορεί να γραφτεί οποιοσδήποτε και να ζήσει αυτό το πραγματικά απίστευτο κλίμα ομοψυχίας, που σου θυμίζει λίγο την παρέα του «Παρά πέντε», αφού οι πρόβες τους στον χώρο προπόνησης είναι με πολύ χιούμορ, ατάκες και φυσικά θέληση!
Γιατί όπως δηλώνουν και οι ίδιοι δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω!

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε συνεργασία με την τοπική σκηνή διοργανώνουν μια ROCK συναυλία, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο «Αλκαζάρ» Λάρισας στις 20:00 και σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.
Όπως αναφέρουν: «Μεγάλοι μας καλεσμένοι ένα συγκρότημα που μετράει 30 χρόνια στο χώρο με μεγάλες επιτυχίες αγαπημένα τραγούδια που όλοι έχουμε τραγουδήσει, ο λόγος για τους ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ.
Την τοπική σκηνή θα εκπροσωπήσουν οι Distortion (classic Rock) οι Rockόμελω (Ελληνική ροκ) και οι Εναλλάξ (Ελληνική pop/rock).
Και φυσικά η ομάδα χορού της ΠΕΑμΣΚΠ θα χορέψει, ώστε μέσα από την τέχνη του χορού θα δείξει και την άλλη πλευρά της αναπηρίας την δημιουργική γιατί η δημιουργία είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός μας κάνει όλους καλύτερους…
Κατά την διάρκεια των χορευτικών ο Εικαστικός, Ζωγράφος Μιχάλης Βακαλούλης (vakas) θα αποτυπώσει εικαστικά στον καμβά τις χορογραφίες.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 ευρώ για εισιτήριο προπώλησης και 7 ευρώ στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δίνετε καθημερινά μάχη με την απρόβλεπτη καθημερινότητα, και όμως εμείς αντικρίζουμε στα πρόσωπα σας ένα μεγαλείο ψυχής και ένα χαμόγελο, που λείπει από τους περισσότερους από μας. Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη ;

Η δύναμη μας είμαστε αρχικά εμείς οι ίδιοι. Από μέσα μας πηγάζει το χαμόγελο και η ευχαρίστηση της προσφοράς, καθώς και το μεγαλείο ψυχής όπως αναφέρετε. Η κόρη μου, μου υπενθυμίζει συνέχεια πως η ζωή είναι απ’ ότι την φτιάχνουμε εμείς, γι’ αυτό πρέπει να γευόμαστε κάθε κομμάτι της, είτε καλό, είτε κακό. Η δύναμη μας, είναι τα χαμόγελα που προσφέρουμε τόσο στους συνασθενείς μας, όσο και στις οικογένειες τους. Η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός αλλιώς, μας γεμίζει με πολλά ευχάριστα συναισθήματα. Τι πιο όμορφο από το να φτιάχνεις το χαμόγελο σου δημιουργώντας χαμόγελα σε άλλα άτομα; Ακόμη, αυτά τα άτομα, οι συνασθενείς μας και όχι μόνο, δεν αποτελούν μόνο το κίνητρο, αλλά αποτελούν οι ίδιοι την δύναμη μας, φτιάχνουν και εκείνοι με την σειρά τους το χαμόγελο μας. Μέσα από τις ζωές τους, άλλωστε, αντικατοπτρίζετε και η δική μας ζωή.

Ενημερώνετε, συνεισφέρετε και στέκεστε δίπλα στο συνάνθρωπό σας που αντιμετωπίζει την ασθένεια. Πόσο δύσκολο είναι αυτό, και τι εφόδια “ενεργά” υπάρχουν στην Ένωση για να επιτευχθούν όλα όσα επιθυμείτε;

Η συμπαράσταση, η ενημέρωση και η συνεισφορά, κάθε άλλο παρά δύσκολο θα το χαρακτηρίζαμε, καθώς είμαστε και οι ίδιοι ασθενείς και γνωρίζουμε επακριβώς τι χρειαζόμαστε γενικότερα, και αυτό είναι που προσφέρουμε. Παρόλα αυτά, δεν αλλάζει το γεγονός πως χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια από εθελοντές ή και επιστήμονες εθελοντές, πόσο μάλλον σε εποχές όπως σήμερα, όπου η συνεισφορά βοηθάει το κάθε άτομο προσωπικά, αλλά και συλλογικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Η στήριξη που έχουμε λάβει μέχρι τώρα είναι σημαντική και μας βοήθησε να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι των στόχων μας, αναφερόμενοι στην υλική και όχι μόνο βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων. Ωστόσο, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση και από άλλους χορηγούς, αφού η επίτευξη των στόχων δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ανάγκες μας διαρκώς αυξάνονται.

Βλέπουμε τις σημαντικές δράσεις σας. Εκθέσεις ζωγραφικής, ομάδα χορού, επιστημονικές ημερίδες, και σε λίγο καιρό μια συναυλία. Μιλήστε μας για όλα αυτά που κάνετε με τόση αγάπη.

Αρχικά όπως διαπιστώσατε και εσείς η ίδια, κα. Γιαννιώτη, από τους πίνακες μας η ομάδα ζωγραφικής και εικαστικής έκφρασης, υπό την επίβλεψη και διδασκαλία του κου. Μιχάλη Βακαλούλη (Vakas), ζωγράφου και αγιογράφου, κάνει άριστη δουλειά με έργα βγαλμένα και «χρωματισμένα» από την ψυχή της. Υπάρχει εδώ και 12 χρόνια και θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την αρχή των πάντων, έπειτα ακολούθησαν και πολλές άλλες ομάδες. Κάθε χρόνο γίνονται και εκθέσεις ζωγραφικής, όπου το ταλέντο όλων αυτών των ατόμων μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο.


Όσον αφορά τις επιστημονικές ημερίδες, διοργανώνονται κάθε χρόνο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ατόμων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, των οικογενειών τους, αλλά και όσων εμπλέκονται με όλο αυτό και ενδιαφέρονται να μαθαίνουν και να πληροφορούνται διαρκώς για τις νέες προσεγγίσεις και τα νέα δεδομένα που έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων μας.
Η ομάδα χορού ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο και εσείς η ίδια ήσασταν μάρτυρας της αγάπης και του πάθους που όλοι έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε. Σκοπός μας, είναι να μπορέσουμε να δείξουμε πως ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ μπορούμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Δεν έχει σημασία αν είμαστε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ή άλλης μορφής αναπηρίας, σημασία έχει ότι αν θέλουμε κάτι μπορούμε να το πετύχουμε. Η δύναμη ψυχής δεν χωράει «δεν μπορώ», μόνο «θέλω» και «θα τα καταφέρω». Σκοπός μας, ακόμη, είναι να σηκώσουμε και άλλους ανθρώπους με αναπηρία από τους καναπέδες και να κάνουμε τα «δεν μπορώ», «θέλω» τους.
Σχετικά με την συναυλία, θα πραγματοποιηθεί στις 9/9 και έχει ως σκοπό της, την οικονομική ενίσχυση της ΠΕΑμΣΚΠ, καθώς και την ψυχαγωγία των μελών μας και των πολιτών της Λάρισας και ελπίζουμε και άλλων πόλεων. Και φυσικά θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Αποδεικνύετε καθημερινά, ότι οι υψηλοί στόχοι στη ζωή κερδίζονται όταν η ψυχή είναι δυνατή. Δώστε μας ένα μήνυμα από καρδιάς, για το πως το βιώνετε και το κερδίζετε όλο αυτό….

Αυτή την στιγμή κατακλύζουν το μυαλό μου χιλιάδες μηνύματα για το πώς το βιώνουμε και το κερδίζουμε όλο αυτό, αλλά θα περιοριστώ στα λόγια της αγαπημένης μου φίλης, συνεργάτιδας, συνασθενούς και Γενικής Γραμματέας της ΠΕΑμΣΚΠ Άρτεμις Ζαβαλίγκου, επί πτυχίω φοιτήτρια Ψυχολογίας.
«Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκεις! Μη νοιάζεσαι αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο αλλά να χαίρεσαι που κρατάς το ποτήρι κι αναζητάς τρόπους να το γεμίσεις. Να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο ως μέρος με πολλά θετικά στοιχεία και τη ζωή ως ευτύχημα. Τα εμπόδια να τα κάνεις ευκαιρίες, τις απογοητεύσεις, χαρές, τις αποτυχίες να τις ντύνεις με ελπίδα για να γίνουν επιτυχίες. Μη σταματάς! Σπάσε τη σιωπή με χιούμορ και τη μιζέρια με μουσική. Φόρτισε τη δυστυχία με χαρούμενη διάθεση και πέρνα τη λύπη με μια αγκαλιά. Σκέψου, πως το πρώτο ρουχαλάκι που σου φόρεσαν ήταν το χαμόγελο.»

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πρόβα τους:

 

Η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα βρίσκεται από σήμερα έως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο του δημου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Για περισσότερες πληροφορίες τα γραφεία του Συλλόγου στη Λάρισα είναι Γαριτσίου 15 & Επισκοπής στο Αβέρωφ και το τηλέφωνο 241 30 07 603.
e- mail [email protected] Ιστοσελίδα: https://www.peamskp.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ