Αυτά είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα

653

Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του νομού Λάρισας, διατηρούν ορισμένα χριστουγεννιάτικα έθιμα αναλλοίωτα στον χρόνο. «Η γουρουνοχαρά», «τα Μπαμπαλιούρια», αλλά και οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» είναι κάποια από αυτά που γιορτάζονται σταθερά κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Η «γουρουνοχαρά» είναι ένα έθιμο που η λέξη… το λέει. Είναι ένα έθιμο, με κυρίαρχο το στοιχείο του γλεντιού που συνδυάζεται όμως με το σφάξιμο και το ψήσιμο του γουρουνιού. Το έθιμο γιορτάζεται σε κάποια χωριά της περιοχής, ενώ στη Λάρισα αναβιώνει κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών στη συνοικία της Φιλιππούπολης όπου οι κάτοικοι έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία. Τις μέρες της «γουρουνοχαράς» οι κάτοικοι μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα από την Ανατολική Ρωμυλία τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με χοιρινό κρέας αλλά και άφθονο κρασί.

Στην περιοχή της Ελασσόνας το έθιμο που συναντάει κάποιος την περίοδο της Πρωτοχρονιάς είναι τα «Μπαμπαλιούρια». Άνδρες με μάσκες ζώων, κρεμασμένα κουδούνια, αλλά και με ιδιόρρυθμες στολές εκείνη την περίοδο τριγυρίζουν στα χωριά για να μοιράσουν ευχές και το μήνυμα της νέας χρονιά. Σε κάποια σπίτια το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ψήνεται και η παραδοσιάκη κρεατόπιτα και γίνεται το γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με το έθιμο ο τυχερός που θα βρει το χρυσό φλουρί θα είναι καλότυχος και ευτυχισμένος το νέο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ