Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Λάρισα – Σε απόγνωση πλημμυροπαθείς και αγρότες

577
Φωτογραφία Μιχάλης Πανέτσος - ilarissa.gr

Έντεκα μέρες με ηλιοφάνεια και καλοκαιρία και δεκαπέντε μέρες από το ξέσπασμα της κακοκαιρίες Daniel, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση ακόμη στα βασικά αγαθά.

Ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ακόμη πλημμυρισμένα. Ο κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος κάμπος της Λάρισας δηλαδή, εξακολουθεί να είναι κάτω από το νερό, ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας που δεν έχουν νερό ή που το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Θεσσαλίας εξακολουθούν να εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Στο μεταξύ, η οδική σύνδεση Κεραμιδίου και Βλοχού του δήμου Καρδίτσας δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ στο χωριό Βλοχός έχει ακόμη νερά.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι αντλούν νερά, κυρίως στις εργατικές κατοικίες της Γιάνουλης, στην συνοικία Αγίου Θωμά, στην συνοικία Αγίου Γεωργίου, Νέας Σμύρνης, Αμπελοκήπων και σε επιχειρήσεις και σπίτια στην οδό Βόλου προς την έξοδο της πόλης. Ο δήμος Λαρισαίων ξεκίνησε την καταγραφή ζημιών και ανακοίνωσε κονδύλι 6,1  εκατ. ευρώ για την στήριξη των πλημμυροπαθών.

Ο κάμπος του δήμου Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένος. Πάνω από 500 εκατ. κυβικά νερού είναι στον κάμπο της Λάρισας, χωρίς κάποια ορατή και άμεση λύση να αποστραγγιστεί. Πάνω από 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλι και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου είναι από 2 μ. έως και 6 μ., σε σημεία δηλαδή η στάθμη είναι ψηλότερη και από αυτή της λίμνης Κάρλας.

Σήμερα επισκέφθηκε το Καστρί του δήμου Αγιάς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, σε μία προσπάθεια να αποστραγγιστούν τουλάχιστον τα νερά που βρίσκονται ακόμη στάσιμα στα πρώτα σπίτια του χωριού. Επεσήμανε κυρίως την συμβολή των Ολλανδών επιστημόνων στην προσπάθεια αποστράγγισης των νερών από τον κάμπο, χωρίς όμως να πει στους αγρότες ποια από τις λύσεις που προτείνουν οι Ολλανδοί θα προκριθεί.

Η καταστροφή στον κάμπο είναι ανυπολόγιστη. Ομοίως και στις παραπήνειες περιοχές του δήμου Αγιάς και του Δήμου Τεμπών. Στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί η στάθμη του νερού από τα πλημμυρισμένα χωράφια με ακτινίδια να έπεσε, αποκαλύφθηκε όμως, όπως επισημαίνουν οι αγρότες το μέγεθος της καταστροφής.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί η ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία από τα στάσιμα νερά.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ