Το ιστορικό μυθιστόρημα «Εγώ η Ελισάβετ, πώς μπορώ να ξεχάσω» παρουσιάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

460

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και ο Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Εγώ η Ελισάβετ, πώς μπορώ να ξεχάσω» της συγγραφέως Μαρίνας Βαμβακά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιουνίου και ώρα 07.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με ομιλήτριες την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Αρχαιολόγο/Θεατρολόγο, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία διοργάνωσε το 2011 την έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-η αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρου, τη Νέλλη Βασβατέκη, λογοτέχνη και τη συγγραφέα Μαρίνα Βαμβακά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Θανάσης Καρατόλιας.
Συντονίζει ο κ. Αλέξης Καλέσης , Δημοσιογράφος Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας, Υπεύθυνος Τύπου του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Κωνσταντίνα Καρυδάκη – δημοσιογράφος και η Κατερίνα Λιαποπούλου – ηθοποιός.
Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Βαγγέλης Τσιαπλές, Σπύρος Καβαλλιεράτος, και Γιάννης Μακρυγιάννης με τραγούδια της Πόλης. Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης θα παίξει στο πιάνο μουσική από την ταινία «Πολίτικη κουζίνα».
Το βιβλίο θα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ.
Η συγγραφέας
Η Μαρίνα Βαμβακά γεννήθηκε στη Λάρισα από γονείς Κωνσταντινοπολίτες. Από το 1983 ζει στις Βρυξέλλες. Σπούδασε ιστορία της τέχνης, ζωγραφική και γλυπτική στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Από το 2000 μπήκε στην πολιτική ζωή του Βελγίου και είναι Δημοτική σύμβουλος του Δήμου Βρυξελλών, Διευθύνουσα των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς μπιενάλε. Είναι παντρεμένη με τον Δρ. Κωστή Βαμβακά, βιολόγο-ωκεανογράφο καθηγητή και Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του Πανεπιστημίου της Γάνδης, που πριν λίγα χρόνια αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το βιβλίο
Η Ελισάβετ γυναίκα με σθεναρότητα, παρρησία και αυτοπεποίθηση, χειρίστηκε με επίγνωση και κουράγιο το δύσκολο γραμμάτιο της ζωής της. Αναμετρήθηκε θαρρετά με πολλές δοκιμασίες, που άρχισαν το 1922 με το φιρμάνι του Κεμάλ για υποχρεωτική αναχώρηση από την Καππαδοκία. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Κωνσταντινούπολη, ζώντας πλέον μέσα σε κλίμα τρόμου και καθημερινών επιθέσεων. Με την ανταλλαγή των ελληνοτουρκικών πληθυσμών το 1924 βρέθηκαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Χαλκίδα. Στην καυτή εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , κατέφυγαν σε χωριό της Λάρισας, κοντά σε συγγενείς, για να επιζήσουν από την πείνα που μάστιζε τις πόλεις.
«Εγώ η Ελισάβετ», ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αφιερωμένο στους Ρωμιούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου και στους αγώνες τους για επιβίωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here