Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο συγχώνευσης-Αντιδράσεις από Λάρισα

322

Εν μέσω αντδρασεων και αντιρρήσεων από την πλευρά της Λάρισσς, αλλά και σκπετικισμού από Καρδίτσα και Τρίκαλα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα το σχέδιο Νόμου για τη συγχώνυση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι το πόρισμα για τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς είναι έτοιμο και θα κατατεθεί άμεσα ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης πρόκειται να επισκεφθεί τον υπουργό προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις των φορέων της Λάρισας, ενώ η δημοτική αρχή συγκαλεί σύσκεψη φορέων. Οι φορείς της Λάρισας, αλλά και η σύγκλητος του ΤΕΙ επιμένουν ότιη συγχώνευση δν θα πρέπει να γίνει διά της απορρόφησης του ΤΕΙ, από τις σχολές του Βόλου, αλλά θα πρέπι να εδράζεται σε δύο επίπεδα, ώστε να υπάρχει ισότρροπη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου: το πρώτο είναι η μεταφορά της Γεωπονικής σχολής στη Λάρισα, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της Αβερώφειου Γεωργικής σχολής ως πρώτυπου ερυνητικού κέντρου για τον πρωτογενή τομέα και η ίδρυση δύο πολυτεχνικών τμημάτων (Χημικών και Ηλετρολόγων Μηχανικών). Και το δευτερο επιπεδο είναι η αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ ως τεχνολογικού πανεπιστημίου.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Καρδίτσας, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ε΄δρα σχολής σην περιοχή, γεγονόςπου εξαρτά το μέλλον των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, πό αποφάσεις πουθα λαμβανονται ερήμην της. Το σκεπτικό της πρυτανείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι πως η συγχώνευση θα πρέπει να προχωρησει με καδημαίκά κριτήρια, ωστόσο το σ΄χεδιο που κυκλοφορεί ποβλέπει την ίδρυση τμημάτων θνησιγενών σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ χαρακτηρίζετ και ως πρόχειρο, χωρίς να προβλέπει μία σειρά από βασικά ζητήματα που αφορούν κι τους καθηγητές και τους φοιτητες, αλλά και τους αποφοίτους των ΤΕΙ…

Είναι ενδεικτική η προχειρότητα στο γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχνογραφικό τους χωρίς να γνωρίζουν αν τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα επιλέξουν, του χρόνου θα συνεχίσουν να υφίστανται!

Αντιδράσεις και στη Λαμία- Επίθεση Μπακογιάννη σε Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνοδευόμενος από τον Αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο επισκέφτηκε χθες το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά Εύβοιας.
Τον υπουργό υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο οι Δήμαρχοι Διρφύων – Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς και Χαλκιδαίων Χρήστος Παγώνης.
Στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ τον υπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, ο Πρύτανης Πέτρος Λάμψας, καθηγητές και μέλη της Ιδρύματος και τοπικοί φορείς.
Στη Συνέντευξη Τύπου ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το πόρισμα για τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι έτοιμο και θα κατατεθεί άμεσα ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση.
Κατόπιν εξέθεσε τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής για τα ΑΕΙ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων έχουμε ως χώρα ανάγκη από ισχυρά και δυναμικά πανεπιστήμια με έντονη διεθνή παρουσία, στα οποία να μπορούν να φοιτήσουν όσοι Έλληνες το επιθυμούν, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες, να παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης που εστιάζει στις συνέργειες ανάμεσα σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ώστε να αποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να χαράξουν τον ακαδημαϊκό χάρτη των επόμενων δεκαετιών.
Ο Κ. Γαβρόγλου στη συνέχεια ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ για την δημιουργική τους πρόταση για το «Συγκρότημα Ευρίπου» και παρακάλεσε τον Θ. Σφηκόπουλο να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του ιδρύματος.

Επίθεση Κ. Μπακογιάννη προς τον υπ. Παιδείας
Επίθεση στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης.
“Αισθάνομαι άσχημα γιατί είμαι αυτός που θα χαλάσει το πάρτι του υπουργού” είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε πως δεν προηγήθηκε διάλογος και “ο υπουργός πίσω από τις κουρτίνες ως μαέστρος μας κατηύθυνε όλους, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ΤΕΙ να κάνουν μια Επιτροπή”
“Οι μάσκες έπεσαν υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο ήταν ο διαμελισμός της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας και να έρθουν τρεια διαφορετικά ΑΕΙ” σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και υπογράμμισε τα εξής: “Αυτό το Σχέδιο έχει ένα ζήτημα ότι δεν συμφωνεί κανείς ούτε η περιφέρεια ούτε η ΠΕΔ, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.
Καλώ τον υπουργό να μη δημιουργείται τετελεσμένα και να μην προχωρήσει τίποτα εάν δεν υπάρξει συμφωνία, συναίνεση.”

Πηγή: esos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here