Δικαιώθηκε η εφημερίδα Ελευθερία σε προσφυγή κατά εταιρείας που επιχείρησε να κατοχυρώσει το σήμα της

285

Oμόφωνα δεκτή έγινε από τη Διοικητική Επιτροπή Σημάτων Bιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) η προσφυγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας Α.Ε. κατά εταιρείας περιορισμένης ευθύνης του Βόλου («ΔΑΝΕΤ ΕΠΕ»), η οποία «προέβη κακόπιστα» στην «κατοχύρωση» του εθνικού σήματος «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και με δεδομένο ότι η εφημερίδα συμπλήρωσε 101 έτη κυκλοφορίας από το 1922, ενώ η επωνυμία της καθημερινής εφημερίδας της Λάρισας, προστατεύεται και ως επωνυμία από το 1967, έτος που κατοχυρώθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Φεβρουάριο από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε διαδοθεί και αναπαραχθεί άκριτα από Μέσα Ενημέρωσης – ότι το εθνικό σήμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κατοχυρώθηκε από επιχειρηματία και δη τον ιδιοκτήτη της συσταθείσας το 2011, ΕΠΕ του Βόλου που τυγχάνει και ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης και ως έχουσα επιχειρηματική δράση στον εκδοτικό χώρο, σαφώς και είχε υπόψη του το διακριτικό γνώρισμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Εξέλιξη που προκάλεσε τη δικαστική προσφυγή της «Ε», η οποία προσέφυγε με την 4080/20.3.2023 αίτηση διαγραφής και με τη Διοικητική Επιτροπή Σημάτων του ν. 4679/2020 αναγνωρίζοντας πως η κατοχύρωση του επίδικου σήματος της «Ε» από τη «ΔΑΝΕΤ ΕΠΕ» «αλλά και της ταύτισης των διακρινόμενων προϊόντων, είναι προφανής, στην προκειμένη περίπτωση, ο κίνδυνος σύγχυσης και παραπλάνησης του μέσου καταναλωτή από το προσβαλλόμενο σήμα» υπογραμμίζει πως «η κατάθεση του επίδικου σήματος εκ μέρους» της «ΔΑΝΕΤ ΕΠΕ», « συνιστά και πράξη αντίθετη στην καλή πίστη και στα χρηστά ήθη, διότι» η Βολιώτικη ΕΠΕ «γνώριζε ότι το ως άνω διακριτικό γνώρισμα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά» η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «λόγω της αναγραφής του ως τίτλου εφημερίδας, με ευρεία και πολυετή κυκλοφορία και φήμη, αλλά και ως τίτλου ιστοσελίδας, καθιερωμένου στις συναλλαγές και στην αντίληψη των αναγνωστών».

Όπως χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημειώνεται στην απόφαση (343/2023) της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων (ΤΜΗΜΑ Ε) «επειδή, όπως προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου, ιδίως από τα φύλλα εφημερίδας που προσκομίστηκαν από το έτος 1922 μέχρι και τον Μάιο του 2023, το επίδικο σήμα ταυτίζεται με το προγενέστερο διακριτικό γνώρισμα της» εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «η οποία το χρησιμοποιεί ως τίτλο, συνεχώς από το έτος 1922 μέχρι και σήμερα, στην εφημερίδα που εκδίδει, καθώς ως τίτλο στον ενημερωτικό ιστότοπο «http: www.eleftheria.gr», ενώ το έχει καταχωρήσει και ως επωνυμία της επιχείρησής της στο Επιμελητήριο Λάρισας από το έτος 1967. Συνεπώς, εφόσον προηγήθηκε η χρησιμοποίηση στις συναλλαγές του ανωτέρω διακριτικού γνωρίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση και αποδοχή του επίδικου σήματος, υπερισχύει, κατ’ άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 4679/2020 και σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας, το προγενέστερο διακριτικό γνώρισμα» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

«Επίσης, λόγω της ταύτισης του διακριτικού γνωρίσματος με το επίδικο σήμα, αλλά και της ταύτισης των διακρινόμενων προϊόντων, είναι προφανής στην προκειμένη περίπτωση, ο κίνδυνος σύγχυσης και παραπλάνησης του μέσου καταναλωτή από το προσβαλλόμενο σήμα» της «ΔΑΝΕΤ ΕΠΕ».

Περαιτέρω, η κατάθεση του επίδικου σήματος εκ μέρους» της «ΔΑΝΕΤ ΕΠΕ» «συνιστά και πράξη αντίθετη στην καλή πίστη και στα χρηστά ήθη, διότι η καθ’ ης γνώριζε ότι το ως άνω διακριτικό γνώρισμα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά η αιτούσα, λόγω της αναγραφής του ως τίτλου εφημερίδας, με ευρεία και πολυετή κυκλοφορία και φήμη, αλλά και ως τίτλου ιστοσελίδας, καθιερωμένου στις συναλλαγές και στην αντίληψη των αναγνωστών».

Επομένως, κατά την ομόφωνη κρίση των μελών της Επιτροπής, θα πρέπει να γίνουν δεκτοί στο σύνολό τους οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καταλήγει η απόφαση, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κατά της Βολιώτικης «ΔΑΝΕΤ Ε.Π.Ε.» και κατά της ΕΞ3216/2022 της Υπηρεσίας Σημάτων με την οποία έγινε δεκτό το εθνικό σήμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προς διάκριση προϊόντων της κλάσης 16».

Μετά και την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων του ΟΒΙ, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α.Ε.» εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση που καιτέθεσε η «Ε» κατά εκδοτών και ιδιοκτητών ΜΜΕ, μετά από αίτημα αναβολής που για δεύτερη φορά κατέθεσαν εμπλεκόμενοι, θα συζητηθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Εφημερίδα Ελευθερία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ