ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα “Αμυγδαλιά & Μέλισσα”

537

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκουρίου, η εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Συκουρίου, με θέμα: «ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ & ΜΕΛΙΣΣΑ: Προστατεύουμε τις Μέλισσες, προστατεύουμε τη σοδειά μας».
Στην εκδήλωση που είχε ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν θέματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μέλισσες, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στη γεωργία και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (Γ.Φ.) με σκοπό την προστασία των μελισσών κ.α.
Η εσπερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και ομιλητές ήταν η κ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος, επόπτρια μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας, με θέμα: «Προς ένα επιτυχημένο μοντέλο συνύπαρξης», και ο κ. Αθανάσιος Λιακατάς, γεωπόνος MSc, της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με θέμα: «Μέλισσες και κλιματική αλλαγή – Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων». Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό, το οποίο παρακολούθησε την εκδήλωση με αμείωτο ενδιαφέρον.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΑΚΑΤΑΣ: Στο πρώτο μέρος της εισήγησής του, ο γεωπόνος της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας κ. Αθ. Λιακατάς ανέφερε ότι οι κυριότερες αιτίες μείωσης του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως είναι: 1) η εντατικοποίηση της γεωργίας, 2) τα παράσιτα της μέλισσας, 3) το στρες που προκαλείται στις μέλισσες εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεών τους για υπηρεσίες επικονίασης, 4) οι χωρικές αλλαγές των ενδιαιτημάτων των μελισσών και 5) η ανεπαρκής και ποιοτικά υποβαθμισμένη διατροφή των μελισσών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο τελευταίοι παράγοντες συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή, ενώ επισήμανε ότι ο κυριότερος συντελεστής της εντατικοποίησης της γεωργίας που επηρεάζει δυσμενώς τις μέλισσες, είναι η αυξανόμενη χρήση των Γ.Φ.. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και τις αρχές ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων που οφείλουν οι γεωργοί να ακολουθούν προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των Γ.Φ. στις μέλισσες και στο περιβάλλον, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην τακτική συντήρηση και βαθμονόμηση των ψεκαστικών μηχανημάτων για την αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους σε φυτά και οργανισμούς μη-στόχους, και στην αποφυγή μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από Γ.Φ..


Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Λιακατάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα έντομα-επικονιαστές, αναλύοντας τον αντίκτυπο των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της ξηρασίας σε αυτά. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η ξηρασία μειώνει την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα της τροφής των επικονιαστών (άνθη, γύρη, νέκταρ, γυρεόκοκκοι), με συνέπεια τη μειωμένη ικανότητα επιβίωσής και ανάπτυξής τους, καθιστώντας τους ευάλωτους σε εχθρούς και παθογόνα. Επίσης, ανέφερε ότι εξαιτίας των αυξανόμενων θερμοκρασιών, οι εύκρατες και υποαρκτικές περιοχές του πλανήτη γίνονται πιο «φιλόξενες» για πολλά εξωτικά είδη εντόμων, όπως το μικρό σκαθάρι της κυψέλης Aethina tumida, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2014 στην Καλαβρία της Ιταλίας, παραμένοντας περιορισμένο μόνο εκεί μέχρι στιγμής, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εχθρό των μελισσών προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό τους. Κλείνοντας την εισήγησή του, επισήμανε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι συχνότερες πρώιμες ενάρξεις της άνοιξης, προκαλούν αλλαγές στη φαινολογία των φυτών και των εντόμων, όπως πρωίμιση έναρξης της ανθοφορίας πολλών καλλιεργειών και του χρόνου πρώτης εμφάνισης των εντόμων-επικονιαστών, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει χρονική σύμπτωση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά επικονίασης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ: Στην ομιλία της η κ. Καρατάσου ανέλυσε την προσφορά της μέλισσας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που την απειλούν και αναφέρθηκε στα οφέλη των αμυγδαλοπαραγωγών από τη συνύπαρξή τους με τους μελισσοκόμους. Έδωσε παραδείγματα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Καλιφόρνια, όπου παράγεται πάνω από το 90% των αμυγδάλων του πλανήτη, περιγράφοντας το πώς η βιομηχανία αμυγδάλου όχι μόνο πληρώνει του μελισσοκόμους περίπου 150 δολάρια το μελίσσι για την επικονίαση αλλά χρηματοδοτεί έρευνες για την υγεία των μελισσών, διοργανώνει εργαστήρια για τις ορθές διαχειριστικές πρακτικές και την αποφυγή των ψεκασμών, δημιουργεί πλατφόρμες άμεσης επικοινωνίας αμυγδαλοπαραγωγών και μελισσοκόμων και ενημερώνει για τα οφέλη από την χρήση καλλιεργειών κάλυψης στο έδαφος των αμυγδαλεώνων που ανθίζουν την ίδια περίοδο με την αμυγδαλιά για να προσφέρουν επιπλέον τροφή στις μέλισσες.
Συνοψίζοντας η κ Καρατάσου στάθηκε στα εξής σημεία: 1) να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα και αν είναι αναγκαίοι να γίνονται με μη μελισσοτοξικά φάρμακα, 2) οποιοσδήποτε ψεκασμός να γίνεται τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες, προτιμότερα μετά τη δύση του ήλιου, 3) να υπάρχει επικοινωνία με τους μελισσοκόμους που έχουν εκεί τα μελίσσια τους πριν γίνει κάποια επέμβαση, 4) να αφήνονται τα αγριολούλουδα να ανθίζουν στο έδαφος και στα περιθώρια των αμυγδαλεώνων και να υπάρξει ενημέρωση από αρμόδιους γεωπόνους για τα οφέλη των καλλιεργειών κάλυψης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γ. Λαδόπουλος, οι οποίοι και απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Κυρίτσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Π. Γκατζόγιας, Ν. Μητσογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών κ. Χρ. Κρικώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κωστή Μαρία, κ. Χρ. Κακαγιάννης, κ. Ζήσης Γκανάτσιος και κα Ζωή Τόπη-Σαΐτη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Συκουρίου κ. Μιχ. Γκουντής, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων Συκουρίου και Όσσας κ. Όλγα Φασούλα-Μπακαγιάννη και Αντ. Γούσιος, ο Διευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθ. Βαλιώτης, o Αντιπρόεδρος και ο Γ.Γ. του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ.κ. Γ. Ρωμανόπουλος και Χρ. Γρουσόπουλος, Πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ