Ε. Λιακούλη: « Τώρα στη Βουλή, με αίτημα του ΠΑΣΟΚ, οργανωμένη συζήτηση, για το αγροτικό ζήτημα»

253

Εκτεταμένη επίκαιρη επερώτηση με αίτημα την διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σε συνάρτηση με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των παραγωγών σε όλη την επικράτεια και, βέβαια στη Θεσσαλία, κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους συνυπογράφοντες τον πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη και τη Γραμματέα της Κ.Ο./ βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας τον προγραμματισμό ειδικής συζήτησης στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προ των απολύτως υπαρκτών ευθυνών της.
Κάτω από τον τίτλο της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο», οι βουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων, τα εξής :
«Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε την ανυπαρξία ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνολικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος οδηγείται συστηματικά στην απαξίωση και εγκατάλειψη του. Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αποδεικνύουν το μεγάλο εύρος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις κυβερνητικές ευθύνες, καθώς ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ (2023-2027) ολοκληρώθηκε με δραματικές συνέπειες για τους αγρότες και τα εισοδήματά τους, τα οποία μειώθηκαν συνολικά κατά τουλάχιστον 560 εκ ευρώ από χαμένα κονδύλια βασικών ενισχύσεων.
«Η πραγματοποίηση της μικρότερης ιστορικά πληρωμής βασικής ενίσχυσης και οι μετέπειτα αστοχίες κατά την πληρωμή της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης καθώς και του Εθνικού Αποθέματος, το πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων και η μετάθεση της πληρωμής τους για πρώτη φορά το επόμενο έτος, απέδειξαν κραυγαλέα την αδυναμία της κυβέρνησης. Αυτές ακριβώς οι αδυναμίες και οι αναποτελεσματικές σας πολιτικές οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα σε μεγάλα αδιέξοδα και στη μεγαλύτερη στα χρονικά μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών, από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αδυναμία του ΕΛΓΑ μέχρι και σήμερα να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που έχουν πάθει λόγω των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τους συναδέλφους της εγκαλούν και επερωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λ. Αυγενάκη, μεταξύ άλλων για:
-Για την απουσία ακριβούς και πλήρους χρονοδιαγράμματος καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, όπως και για την πρωτοφανή σε σχέση με την αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τους νέους κινδύνους της κλιματικής κρίσης
-Για την απουσία παρεμβάσεων μείωσης του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους ενέργειας των παραγωγών.
-Για την έλλειψη ειδικών μέτρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την προστασία από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων.
-Για την έλλειψη κρατικής αρωγής στους αλιείς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης από τα υψηλά κόστη των καυσίμων, τον περιορισμό των εισροών, τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και τη κλιματική κρίση.
-Για την αδυναμία ανάληψης δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης μέτρων για την προστασία της κτηνοτροφίας.
-Για την απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο και την αγνόηση των προτάσεών του στα μέτρα τροποποίησης της ΚΑΠ που η κυβέρνηση πρότεινε στην Ε.Ε..
-Για την έλλειψη πρωτοβουλιών διευκόλυνσης της μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες.
-Για την ανυπαρξία μέτρων τόσο για τη διασφάλιση της αγροτικής γης, όσο και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων που θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή τους στο επάγγελμα» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ