Εγκρίθηκε νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Λάρισα

349

Προχωρά νέα επένδυση ΑΠΕ για έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Λάρισα.

Αναλυτικά, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 115 MW στη θέση «Τραγάσια» της Τ.Κ. Κάτω Βασιλικών του Δήμου Φαρσάλων, στην Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΑΣΑ 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ I.K.E.

Περιγραφή του έργου
O Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Σ.Α.Η.Ε.) μέγιστης ισχύος έγχυσης 115 MW στη θέση «Τραγάσια» της Τ.Κ. Κάτω Βασιλικών του Δήμου Φαρσάλων, στην Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, φερόμενης ιδιοκτησίας της ΑΣΑ 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ I.K.E., πρόκειται να εγκατασταθεί, σε έκταση συνολικού εμβαδού 18.818,96 m2.

Σύμφωνα με την Απόφαση Αντιπροέδρου Κλάδου Ενέργειας της Ρ.Α.Ε., ο Σ.Α.Η.Ε. θα έχει μέγιστη ισχύ έγχυσης 115 MW, μέγιστη ισχύ απορρόφησης 117 MW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 410,90 MWh.

Σκοπός του μελετώμενου έργου είναι η έγχυση και η απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας προς και από το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η συμμετοχή του στην αγορά εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ, ο σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:

Ηλεκτροχημικά κύτταρα
Μονάδες μπαταρίας
Ράφια
Σύστημα διαχείρισης μπαταριών
Μονάδα μετατροπής ισχύος (PCU)
Μετασχηματιστή ισχύος χαμηλής/μέσης ισχύος
Διακόπτες μέσης τάσης
Σύστημα μέτρησης
Ελεγκτής μπαταριών και σύστημα αυτόματου ελέγχου και τηλεμετρίας
Βοηθητικά συστήματα
Σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού/εξαερισμού
Σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
Φωτισμός
Συσκευή αδιάλειπτης παροχής ενέργειας
Containers / enclosures
Περίφραξη
Κατασκευή υπόγειας γραμμής Μ.Τ. 33KV για τη διασύνδεση του έργου με το αδειοδοτημένο ΚΥΤ στη θέση «Δασόλοφος»
Ο σταθμός συσσωρευτών θα αποτελείται από συστοιχίες αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου, τεχνολογίας τύπου λιθίου-φωσφορικού σιδήρου, καθώς και από είκοσι έξι (26) μετατροπείς ισχύος BESS 4500 με ονομαστική ισχύ 4.5 MW. Σε κάθε μετατροπέα θα είναι εγκατεστημένοι τρεις (3) συσσωρευτές ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 5,268 MWh. Γενικότερα, το σύστημα θα αποτελείται από μπλοκ με containers μπαταριών και container της μονάδας μετατροπής Ισχύος (Power Conversion Unit) για το καθένα container μπαταριών.

Ο Σ.Α.Η.Ε. θα συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες ηλεκτρισμού για τη λειτουργία του εξοπλισμού και του φωτισμού της δραστηριότητας, όπου εκτιμάται ότι η κατανάλωση θα είναι αμελητέα.

Πηγή: ypodomes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ