Έκτακτη ενημέρωση από το παράρτημα Λάρισας για την επιστολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προς την διοίκηση του ΟΑΕΔ

137

Συνάδελφοι,
Σας κοινοποιούμε την επιστολή μας προς την Διοίκηση του ΟΑΕΔ για τα προβλήματα σε σχέση με τη χορήγηση του εποχικού βοηθήματος. Πρόκειται για ζητήματα που έχουμε θέσει αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε, όπως γράφουμε και στην επιστολή πως το εποχικό βοήθημα δεν είναι ελεημοσύνη αλλά δικαίωμά μας και θα το διεκδικήσουμε και ατομικά ο καθένας αλλά και ως Σύλλογος για όλους τους συναδέλφους.
Ζητάμε από κάθε συνάδελφο να απευθυνθεί στο Σύλλογο για οτιδήποτε πρόβλημα σε σχέση με το εποχικό βοήθημα και όχι μόνο. Είναι σημαντικό επίσης να μας στείλετε σκέψεις, παρατηρήσεις, επισημάνεις. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέτετε και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

27/11/2020
Αρ. Πρωτ. 1985
Προς τον Διοικητή του ΟΑΕΔ
κ. Σπ. Πρωτοψάλτη
Κοινοποίηση : Υπουργείο Εργασίας

Κύριε Διοικητά,
Σε λίγες μέρες τελειώνει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα του 2020. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συναδέλφους οι οποίοι αποκλείονται από την διαδικασία ενώ πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να τους δίνεται και κάποια τεκμηριωμένη απάντηση από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξυμένο καθώς η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά κάτι που δυσκολεύει εργαζόμενους που δεν έχουν ευχέρεια με την χρήση υπολογιστή και διαδικτύου ενώ δεν λειτουργούν και οι τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης για τους εργαζόμενους που ζητούν διευκρινίσεις επάνω στην διαδικασία, ή ζητούν να υποβάλουν ενστάσεις-παράπονα.

Εισαγωγικά σας αναφέρουμε πως ο κλάδος των μουσικών τον οποίο εκπροσωπούμε απασχολείται με αυτή και όχι άλλη ιδιότητα σε πολλές διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά αναφέρουμε: συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφία, διαφήμιση, τηλεοπτικά, εστίαση, εκπαίδευση, θεατρικές παραστάσεις. Σε όλες αυτές και σε πολλές ακόμα που δεν αναφέρουμε υπάρχει ευκαιριακή απασχόληση συνήθως με μικρής διάρκειας συμβάσεις και έντονο εποχικό χαρακτήρα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αντιστοιχούν σε κωδικούς ειδικοτήτων από τους οποίους κάποιοι δικαιολογούν το εποχικό βοήθημα και κάποιοι άλλοι όχι. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που εντοπίσαμε:
• Στον κωδικό ειδικότητας 348220 με γενική περιγραφή «Χειριστής αεροσκαφών» εντάσσονται και ειδικότητες μουσικών. Ο συγκεκριμένος κωδικός περιλαμβάνεται σε αυτούς που δικαιολογούν το εποχικό βοήθημα. Όμως σε πολλά τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ έχουν απορριφθεί αιτήσεις καθώς οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν την περίπτωση και βλέπουν τον γενικό τίτλο.

• Στον κωδικό ειδικότητας 277020 με γενικό τίτλο «τεχνικός αεροσκαφών» εντάσσονται ειδικότητες μουσικών και συγκεκριμένα «μουσικός θεάτρου εγχόρδων/κρουστών». Ο συγκεκριμένος κωδικός δεν δικαιολογεί το εποχικό βοήθημα με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην παίρνουν το βοήθημα όσοι έχουν ένσημα μουσικού θεάτρου, αντίθετα αποτελεί αιτία να το χάσουν ακόμα και εάν έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα από τους κωδικούς της λίστας αλλά έχουν περισσότερα ένσημα από θέατρο. Πρέπει να επισημάνουμε πως η απασχόληση στις θεατρικές παραστάσεις είναι εποχική και με συμβάσεις μικρής διάρκειας, συνήθως 2-3 μηνών. Εξαιτίας αυτού όλες σχεδόν οι ειδικότητες οι εμπλεκόμενες με το θέατρο, από ηθοποιούς μέχρι τεχνικούς και ταξιθέτες εντάσσονται στους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος και δικαίως. Πρόσφατα λύθηκε και μια σχετική αδικία καθώς εντάχθηκαν και οι χορευτές. Απαιτούμε να ενταχθούν άμεσα και οι μουσικοί θεάτρου. Μάλιστα έχουμε περιπτώσεις μουσικών στην ίδια θεατρική παράσταση από τους οποίους ο ένας πήρε το βοήθημα και ο άλλος όχι.

• Καθηγητές ωδείων. Επίσης μια κατηγορία που δεν εντάσσεται στους δικαιούχους του επιδόματος παρά τον εποχικό χαρακτήρα της εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δουλεύουν με ωρομίσθιες συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σταθερότητα αλλά μεταβάλλονται ακόμα και από μήνα σε μήνα ακολουθώντας τα γενικά σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

• Ένσημα που εμπίπτουν στον Κωδικό Τύπου Αποδοχών 16 (αφορούν τον κλάδο του Θεάματος-Ακροάματος). Ο αριθμός αυτών των ενσήμων υπολογίζεται διαιρώντας τις συνολικές κρατήσεις δια του τεκμαρτού 40,45 και συμπληρώνεται χειρόγραφα από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ. Αυτό δεν το γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι υπάλληλοι του ΙΚΑ με συνέπεια να χάνονται τα ένσημα παρά το ότι φαίνονται οι σχετικές κρατήσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα βεβαίως αφορά πρωτίστως τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) αλλά θα λειτουργούσε επικουρικά και μια δική σας διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να λυθεί αφορά εργαζόμενους που διεκδικούν τα ένσημα τους με καταγγελία απέναντι στον εργοδότη τους. Έχουμε καταγγελίες συναδέλφων που βρίσκονται στην διαδικασία διεκδίκησης των ενσήμων και οι αιτήσεις τους απορρίπτονται από την υπηρεσία. Ζητούμε να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις καταρχήν ως εμπρόθεσμες με την υποσημείωση πως απαιτείται η τελική απόφαση επί της διεκδίκησης των ενσήμων. Υπενθυμίζουμε πως στους εργασιακούς χώρους γίνεται συστηματική παραβίαση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων από την εργοδοσία η οποία αποθρασύνεται από την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων εκ μέρους των σχετικών κρατικών υπηρεσιών.
Πρέπει να σας επισημάνουμε πως ειδικά στις παρούσες συνθήκες η έγκαιρη καταβολή του εποχικού βοηθήματος σε όλους τους δικαιούχους αποτελεί ένα άμεσο μέτρο για την προσωρινή ανακούφιση σε εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται χωρίς εισόδημα εδώ και 9 μήνες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα από τα μέτρα στήριξης. Μέσα σε αυτή την συγκυρία θα αποτελούσε ένα μέτρο ανακούφισης η διεύρυνση των δικαιούχων του εποχικού βοηθήματος, μέσω της μείωσης των απαιτούμενων ενσήμων και του μη αποκλεισμού όσων αναγκάζονται να προσφύγουν σε συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα.

Τη περίοδο που διανύουμε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας δε μπορεί να εργαστεί. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν αναγκαστεί να εργαστούν σε άλλα επαγγέλματα για να επιβιώσουν. Με αυτή τη κατάσταση η προϋπόθεση που ίσχυε από παλαιότερα να εργάζονται οι δικαιούχοι τη περίοδο επίδοσης του εποχικού στον ίδιο κλάδο, μετατρέπεται σε ένα ‘κόφτη’ που αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία. Δηλαδή ένας συνάδελφος που έμεινε από τον Μάρτη χωρίς εισόδημα και χωρίς να δικαιούται καμία αποζημίωση από το κράτος τι έπρεπε να κάνει, να κάτσει να πεθάνει από την πείνα, ή να περιμένει πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα; Διαμαρτυρηθήκαμε από τη πρώτη στιγμή που άρχισε η διαδικασία καταβολής του εποχικού και συνεχίζουμε να απαιτούμε την απόσυρση αυτής της προϋπόθεσης που αποκλείει μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων που εργάστηκαν στον κλάδο το 2019.

Τέλος υπενθυμίζουμε το πάγιο και γενικό μας αίτημα για διεύρυνση των δικαιούχων, με ένταξη όλων των κωδικών ειδικότητας οι οποίοι αντιστοιχούν στην εργασία των μουσικών. Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων ώστε να αντιστοιχούν σε μέτρα στήριξης της μεγάλης μάζας του χαμηλά αμειβόμενου και υποαπασχολούμενου κλάδου μας, βάσει και της δραματικής συρρίκνωσης της δραστηριότητας εδώ και αρκετά χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε άμεσες και θετικές απαντήσεις. Το εποχικό βοήθημα όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα του Οργανισμού χρηματοδοτούνται από τις δικές μας εισφορές, των μουσικών και όλων των μισθωτών. Είναι δικαίωμά μας και όχι ευγενική παροχή του κράτους. Δεν μπορεί να δίνονται με το σταγονόμετρο και για λίγους, πολύ περισσότερο που, από τα ίδια αυτά χρήματα ξοδεύονται εκατομμύρια για στήριξη της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους ο Οργανισμός καλύπτει μισθολογικά και ασφαλιστικά έξοδα των εργαζόμενων.

Τέλος ζητάμε, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να μας δώσετε στοιχεία για το πόσοι μουσικοί πήραν το εποχικό βοήθημα πέρσι και φέτος.

Σας δηλώνουμε πως σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα επανέλθουμε με κινητοποιήσεις.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here