Έκθεση πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας: “Δεν έπρεπε να μεταφερθούν συντρίμμια, δεν είχε ταυτοποιηθεί καμία σορός”

248

Το βουνό από τα μπάζα αποτελούν ένα κομμάτι από το θλιβερό παζλ της τραγωδίας των Τεμπών.

Κλιμάκιο χημικών θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν μπάζα, αλλά και σημαντικά στοιχεία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έφερε στο φως της δημοσιότητας έκθεση που αποκαλύπτει σειρά λαθών στη μεταφορά των συντριμμιών και αναφέρει ότι είναι πιθανό να χάθηκαν σημαντικά στοιχεία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να φέρουν στην κυριολεξία τα πάνω κάτω, προκειμένου να εξακριβώσουν αν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Στο οικόπεδο του ιδιώτη 25 φορτηγά μετέφεραν κορμούς και χώμα την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης των δύο τρένων. Την Παρασκευή, 13 μήνες μετά, χημικοί θα φτάσουν στο σημείο για να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Όλα έγιναν με καθυστέρηση. Και οι πρώτες δειγματοληψίες έγιναν 29 ημέρες μετά το συμβάν και η μεταφορά των υλικών σε ιδιώτη και ο έλεγχος έναν χρόνο μετά τα λέει όλα. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να βρούμε κάτι μετά από τόσο καιρό“, σχολίασε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα στοιχεία που δημιουργούν ερωτήματα. Η έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που κλήθηκε να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων είναι αποκαλυπτική.

Με τη βοήθεια τριών εκπαιδευμένων σκύλων, έκανε την έρευνά του στο Κουλούρι, εκεί όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια, διαπιστώνοντας, όμως, λάθη και παραλείψεις. Στην έκθεσή του αναφέρει ότι δεν έπρεπε να γίνει μεταφορά των συντριμμιών και των αδρανών υλικών από το σημείο μηδένεφόσον δεν είχε ταυτοποιηθεί στην αρχή βιολογικά έστω και ένας άνθρωπος.

Ακόμα, επισημαίνει ότι το κυλικείο έπρεπε να μεταφερθεί καλυμμένο και να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, ειδικά σε έναν χώρο που είναι εκτεθειμένος σε περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται, ήταν να χαθούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων επισκέπτηκαν για ακόμα μια φορά την εισαγγελία στη Λάρισα για να καταθέσουν νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του συνδέσμου οικογενειών θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση της Έλενας Κουντουρά στο Ευρωκοινοβούλιο και έκανε ξανά λόγο για συγκάλυψη και διαφθορά, ενώ στάθηκε και στα λάθη της πολιτείας, όπως και τις έγγραφες προειδοποιήσεις του ΟΣΕ.

Πηγή: thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ