Φιλόζωοι διέλυσαν το γομαροπάζαρο στον Τύρναβο

711

Το γομαροπάζαρο, ένας θεσμός που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει συνδεθεί με τη ζωή της πόλης του Τυρνάβου και κατά συνέχεια με την εμποροπανήγυρη (κουμ παζάρι), φέτος ακυρώθηκε, προκαλώντας έκπληξη στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της περασμένης Τρίτης (7 Μαΐου) δεκάδες ζώα τόσο από την περιοχή όσο και από άλλες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στην κοίτη του Τιταρήσιου κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να ξεκινήσει το παζάρι. Ξαφνικά, όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε από την αστυνομία να αποχωρήσουν, γιατί έγινε καταγγελία από φιλοζωικές οργανώσεις, που θεωρούν τη συγκεκριμένη διοργάνωση παράνομη. Έμπορος από τη Φλώρινα δήλωσε απογοητευμένος και σχολίασε πως δαπανήθηκαν χρήματα για μεταβεί στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ ταλαιπώρησαν τα ζώα τους αρκετά χιλιόμετρα, χωρίς να έχουν ενημέρωση ακύρωσης του γομαροπάζαρου.
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής με τη σειρά του τονίζει πως το συγκεκριμένο παζάρι ζώων γίνεται κάθε χρόνο χωρίς κάποια άδεια από τον Δήμο Τυρνάβου, ενώ δεν είχε καμία εμπλοκή με το φετινό γομαροπάζαρο.
Το γομαροπάζαρο είναι ένας θεσμός που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή της Τουρκοκρατίας και συγκεντρώνει κάτω από τη γέφυρα του Τυρνάβου όλους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάποιο άλογο. Φοράδες, πουλάρια και επίδοξα πουλέν σε ένα σκηνικό βγαλμένο απ’ το παρελθόν.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ