“ΓΙΑΒΟΛ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία”

213

Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Χαρβαλιά στο Χατζηγιάννειο
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πεδίο, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου “ΓΙΑΒΟΛ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία” του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Χαρβαλιά, τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 19:00, στο Χατζηγιάννειο Πνευµατικό Κέντρο.
Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη απάντηση «περασμένα-ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών, αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς ανοίγει αυτό το κεφάλαιο, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία.
Πρόκειται για μια αποκαλυπτική, αλλά και συγχρόνως ανατρεπτική δημοσιογραφική έρευνα που «φρεσκάρει» τη μνήμη μέσα από καθηλωτική αφήγηση αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις αθέατες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων: Την μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγηθούν σε παραίτηση από τις νόμιμες αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις.
Στις σελίδες του «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», ο Γιώργος Χαρβαλιάς, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γραφής, «άμεσο, αιχμηρό, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς», όπως επισημαίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που προλογίζει την έκδοση, αναψηλαφεί με τόλμη τις πιο ευαίσθητες σελίδες των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κατσαρός – δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νίκος Παπαθεοδώρου – ιατρός, ιστοριοδίφης, Γιώργος Χαρβαλιάς – δημοσιογράφος, συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Master στον τομέα της Συγκριτικής Πολιτειολογίας) και στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Master στον τομέα των Σπουδών Πολέμου).
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στον Ελεύθερο Τύπο της δεκαετίας του ’90 και την κρατική ραδιοτηλεόραση, ως αναλυτής διεθνών θεμάτων. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Έθνος, απ’ όπου αποχώρησε το 2010, αρνούμενος να συναινέσει στην πολιτική μαζικών απολύσεων και συρρίκνωσης που είχε αποφασιστεί λόγω μνημονίου.
Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία και εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής για μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ