Η εταιρεία με εργοστάσιο στη Λάρισα που εξάγει ελληνικά τούβλα και κεραμίδια σε 40 χώρες

441

Μερίδιο αγοράς της τάξης του 60% στη χώρα μας αλλά και ισχυρά μερίδια στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία) καταγράφει η βιομηχανία δομικών υλικών Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας, η οποία επίσης εξάγει το 60% του όγκου παραγωγής της σε 40 ξένες αγορές.

Η εταιρεία, που από μια απλή βιοτεχνία μετατράπηκε στην πορεία των 90 χρόνων δραστηριότητάς της σε βιομηχανία παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών, διοικείται από την 3η γενιά της οικογένειας Κόθαλη, έχοντας ωστόσο μετασχηματιστεί παραγωγικά, επιχειρησιακά και οικονομικά.

Στην τελευταία δεκαετία και παρά την κρίση τόσο στον τομέα της κατασκευής όσο και στον τομέα εξεύρεσης κεφαλαίων κατάφερε να καταγράψει αύξηση 129% στον κύκλο εργασιών, 240% στις εξαγωγές της και 31% στα κέρδη EBITDA.

To 2022, χρονιά μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος -που αποτελεί τον βασικό παράγοντα λειτουργίας της βιομηχανίας-, η ΚΕΒΕ πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών 5,6%, συγκριτικά με το 2021 στα 47,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με το 2021 λόγω του ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει πλάνο νέων άμεσων επενδύσεων 23 εκατ. ευρώ έως το 2024 για την ενεργειακή της αυτονόμηση.

Η εταιρεία διατηρεί μονάδες στη Νέα Σάντα Κιλκίς και στη Λάρισα και σύμφωνα με τον κ. Α. Κοθάλη, οι επενδύσεις της επόμενης περιόδου θέτουν στο επίκεντρο την «πράσινη» μετάβαση και τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όσον αφορά τον τομέα του κόστους παραγωγής, την περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την επέκταση του χαρτοφυλακίου συνεργατών.

Ειδικότερα, το επενδυτικό πλάνο της ΚΕΒΕ περιλαμβάνει 23 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και κόστους παραγωγής. Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της εταιρείας σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ.

Μέσω των 6 ερευνητικών προγραμμάτων που συμμετέχει σήμερα η ΚΕΒΕ εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ