“Η Ρακωδία των Σκουπιδιών” επιστρέφει στη Λάρισα

321

Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) με μεγάλη χαρά παρουσιάζει στο κοινό της Λάρισας την παράσταση για μικρούς και μεγάλους ‘’Η Ρακωδία των Σκουπιδιών’’, μια τρυφερή ιστορία που φωτίζει την αξία των σχέσεων ως αντίβαρο στη λήθη, τη φθορά και την ανυπαρξία.
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση της Ρακωδίας στη Λάρισα (2003), η ομάδα του ΣΜουΘ ανανεωμένη, συνδέεται και πάλι με το έργο και το αναβιώνει, συνειδητοποιώντας πως το κείμενο του Κώστα Λαμπρούλη συνεχίζει να συγκινεί και να παρακινεί σε δράση.
Η Ρακωδία των Σκουπιδιών πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα από το 2002 έως το 2005 και αργότερα, το 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, ενώ ενδιάμεσα έχει παρουσιαστεί από το ΣΜουΘ στη Λάρισα σε άλλες δύο παραγωγές, λαμβάνοντας επαινετικές κριτικές, όχι μόνο για την ποιότητα της παραγωγής και των συντελεστών της, αλλά και για το επείγον περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό μήνυμα που συγκίνησε όλες τις ηλικίες.
Με λόγο ζωντανό, ευρηματικό, γεμάτο χιούμορ και τρυφερότητα, το έργο φέρνει με τον πιο άμεσο, κατανοητό και ευρηματικό τρόπο την ιδέα της επανάχρησης, της βιωσιμότητας, της ανακύκλωσης σε μία κοινωνία που αναζητά αμήχανα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της με το περιβάλλον, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί τον επαναπροσδιορισμό των ανθρώπινων σχέσεων στη βάση της αλληλεγγύης και της συνέργειας.
Τι αυτό που προσδίνει αξία στα πράγματα και στους ανθρώπους;
Tι αποφασίζουμε να πετάξουμε ή να παραμελήσουμε ως άχρηστο;
Πώς ορίζουμε τις σχέσεις και τη συνύπαρξή μας με τους άλλους;
Η νέα σκηνοθετική προσέγγιση της Δέσποινας Μπουνίτση μας προσανατολίζει σ’ έναν σύγχρονο σκουπιδότοπο, εκεί όπου η φαντασία καταλαμβάνει τον χώρο και δημιουργεί ένα παραμύθι με γρήγορη δράση, έντονη κίνηση, πολύ παιχνίδι και την κυρίαρχη διαπίστωση πως «Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να μας χρειάζεται».
Η ανανεωμένη απόδοση του έργου διανθίζεται από:
• Διασκευασμένη μουσική και ενορχήστρωση με τρεις νέους μουσικούς επί σκηνής
• Σύγχρονη προσέγγιση και οικολογική ευαισθησία στο σκηνικό περιβάλλον του σκουπιδότοπου (εικαστικό installation) και σουρεαλιστικά κοστούμια των ηθοποιών φτιαγμένα από συμβατικά και μη συμβατικά υλικά (π.χ. υφάσματα και σακούλες)
• Ενσωμάτωση οπτικοακουστικών μέσων (προβολές εικόνων και βίντεο) συνδέοντας πιο άμεσα και ρεαλιστικά το παραμύθι με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Το Έργο
Σε ένα σκοτεινό σκουπιδότοπο συναντιούνται μία πεταμένη Ιδέα, μία σκουριασμένη Βίδα, ένα χαλασμένο Παιχνίδι και μία ξεχασμένη Μελωδία.
Μέσα στην αχρηστία και στη μοναξιά τους οι ήρωες του έργου φοβούνται καθώς βρίσκονται υπό την απειλή της Γριάς Λήθης που συσσωρεύει τα άχρηστα αντικείμενα και τα φυλακίζει στα σκοτεινά παλάτια της Λησμονιάς.
Οι αλλόκοτοι ήρωες του σκουπιδότοπου, μέσα από την συνύπαρξη ξαναβρίσκουν τη διάθεσή τους για παιχνίδι και ζωή και ανακαλύπτουν τη φιλία και τη συντροφικότητα.
Συνειδητοποιούν πως έχουν ο ένας τον άλλον κι αυτό τους κάνει από «τίποτα», «κάτι». Κάτι σημαντικό. Έτσι, αποφασίζουν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τη Γριά Λήθη και να γράψουν τη δική τους ιστορία, τη Ρακωδία των Σκουπιδιών!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Κώστας Λαμπρούλης
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπουνίτση Πρωτότυπη Μουσική: Χρήστος Κτιστάκης Μουσική Επιμέλεια: Φίλιππος Ζούκας Διασκευή – Ενορχήστρωση:Φίλιππος Ζούκας, Χρήστος Κακαριάρης, Θανάσης Τσαρνιλιώτης Κίνηση-Χορογραφίες: Δέσποινα Μπουνίτση
Σκηνικά-Σχεδιασμός Κοστουμιών: Δήμητρα Εξάρχου Κατασκευή Κοστουμιών: Ελένη Ψύρρα, Δήμητρα Εξάρχου
Φωτισμός- Φωτογράφιση- Επιμέλεια Προβολών: Γιάννης Χατζηαντωνίου Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Ζαχαρούλη, Χρυσάνθη Μανίδου Τεχνική υποστήριξη: Ntoulas Sound
Παίζουν:
ΙΔΕΑ: Κατερίνα Μπέκου
ΒΙΔΑ: Αποστόλης Λύγδας
ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Περικλής Χασταλής ΜΕΛΩΔΙΑ: Λυδία Πάντζιου
Μουσικοί επί σκηνής: Φίλιππος Ζούκας, Χρήστος Κακαριάρης, Θανάσης Τσαρνιλιώτης
Eυχαριστούμε τη Μελιώ Πασχαλίδη και τον Πέτρο Αναπλιώτη που μας χάρισαν τις φωνούλες τους και την εταιρεία Scarto για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠAΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ένας πρώτος κύκλος παραστάσεων για το ευρύ κοινό της πόλης, μικρούς και ενήλικες, θα λάβει χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βιομηχανικού κτηρίου του Μύλου του Παππά (Αμφιθέατρο 2ου ορόφου – κεντρικό κτήριο) με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Πρόγραμμα παραστάσεων:
Πέμπτη 21/12, 17:00 (avant premiere παράσταση για εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους μόνο με προσκλήσεις)
Σάββατο 23/12, στις 17:00 και 19:00
Πέμπτη 28/12, στις 17:00 και 19:00
Σάββατο 30/12, στις 11:00 και 13.00
Στη συνέχεια, η παράσταση προγραμματίζεται να συναντήσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, παιδιά και μεγάλους και θα ταξιδέψει στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, σε σχολεία και χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Τιμή εισόδου: 6€ (προπώληση), 8€ (ταμείο)
Προπώληση εισιτηρίων (από 18/12) στο καφέ/μπαρ Connectina (Βενιζέλου 133), Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων δεν θα γίνονται δεκτές κρατήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ