Η συγκινητική ιστορία του 16χρονου βοσκού που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

214

Βαγγέλης Κακάρας, Πηγή Εφημερίδα Ελευθερία

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Λάρισας Απ. Τζαμαλή στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, προκάλεσε μία ανθρώπινη ιστορία η οποία αφορά έναν 16χρονο Αλβανό υπήκοο ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία, πάσχοντας από Βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός).
Ο 16χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα μόνος και αβοήθητος, καθώς στη Λάρισα σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά δεν ζει κάποιος άλλος συγγενής ή φίλος του, ενώ λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και των περιοριστικών μέτρων στα σύνορα κανείς από την οικογένεια του δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Λάρισα.

Ο 16χρονος φαίνεται πως πέρασε παράνομα στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο περνώντας πεζός τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και χωρίς να διαθέτει κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο και έτσι για τα προς το ζην έπιασε δουλειά ως βοσκός στον Τύρναβο.

Μέχρι να ασθενήσει φαίνεται πως διατηρούσε τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένειά του και με έναν ακόμα ομοεθνή του. Ο δεκαεξάχρονος που δεν μιλάει την Ελληνική γλώσσα καθιστώντας έτσι ακόμη δυσκολότερη την επικοινωνία του με τους γιατρούς στις 15 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε από γνωστό του στο κέντρο υγείας Τυρνάβου καθώς από ημέρες είχε υψηλό πυρετό, ρίγος και πόνους. Διακομίστηκε έτσι αυθημερόν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, ενώ ελέγχθηκε και για βρουκέλλα με δεδομένο ότι εργαζόταν ως βοσκός. Η εξέταση αποδείχτηκε θετική ενδεχομένως από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως συνηθίζουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι. Ως άγνωστος και μάλιστα ανήλικος θα πρέπει να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες που εκτός των άλλων προϋποθέτουν τη γονική συναίνεση.

Μετά από αίτημα της κλινικής η κοινωνική υπηρεσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τον πατέρα του 16χρονου στον οποίο και εξηγήθηκε η κατάσταση της υγείας του παιδιού ενώ του επισημάνθηκε πως πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ανήλικου γιου του καθώς κάποια στιγμή πρέπει να του δοθεί εξιτήριο.
Ο πατέρας του 16χρονου επικαλούμενος τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, δήλωσε πως δεν μπορεί ο ίδιος να έρθει στην Ελλάδα δηλώνοντας μόνο ότι μπορεί να αποστείλει κάποιο πιστοποιητικό με το οποίο εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του ανήλικου. Η κοινωνική υπηρεσίσ του ΠΓΝΛ κατέφυγε στην εισαγγελία με τον κύριο Τζαμαλή να επικοινωνεί με την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οποία διαδικαστικά ζητήματα και η οικογένεια να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στο ανήλικο παιδί της που εδώ και δέκα πλέον ημέρες νοσηλεύεται χωρίς να έχει κανένα στο πλευρό του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here