Και νέο δίκτυο δομών και υπηρεσιών κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

363

Επιχορηγεί τον ΟΚΑΝΑ με 812.000 ευρώ για δράσεις πρόληψης, συμβουλευτική φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κοινωνική ενσωμάτωση εξαρτημένων

Κ. Αγοραστός: «Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι η δύναμη να αλλάζεις»

Ακόμη ένα έργο, το πέμπτο κατά σειρά, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και την κοινωνική ενσωμάτωση εξαρτημένων ατόμων, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού επιχορηγείται με 812.114 ευρώ ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) για την λειτουργία Δικτύου Δομών και Υπηρεσιών στο σύνολο της Θεσσαλίας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Το έργο καλύπτει για τα επόμενα δύο χρόνια την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης, πρόγραμμα πρόληψης, πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης καθώς και συμβουλευτικό σταθμό ψυχικής υγείας για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι, απ όλη τη Θεσσαλία, θα βοηθηθούν από το πρόγραμμα της Περιφέρειας ενώ 18 ειδικοί επιστήμονες θα προσληφθούν για τις ανάγκες των νέων Δομών.
« Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι η δύναμη να αλλάζεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε με αναγνωρισμένους φορείς και αξιόπιστους επιστήμονες και χρηματοδοτούμε με 3,5 εκατομμύρια ευρώ ένα ευρύ φάσμα δομών και υπηρεσιών, που ξεκινά από την έγκαιρη παρέμβαση και τη συμβουλευτική σε εφήβους και φοιτητές, μέχρι την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων και την ισότιμη επιστροφή τους στην παραγωγική διαδικασία. Στηρίζουμε τους νέους και προωθούμε υγιή πρότυπα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως ο αθλητισμός, μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις που τους εγκλωβίζουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι βασικός εταίρος του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και έχουμε βραβευτεί για το έργο μας στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Pompidou 2018. Παράλληλα στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση και επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία, με ισότιμη και παραγωγική συμμετοχή» τονίζει ο κ. Αγοραστός.

Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται
Το έργο «Επιχορήγηση ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία Δικτύου Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», αφορά στην χρηματοδότηση για 24 μήνες, με 812.114 ευρώ των παρακάτω δράσεων:
1.Ίδρυση και λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου στο Βόλο: έχει στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης, βραχείας παρέμβασης σε όλες τις ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση, κ.ά.) και την παραπομπή σε περισσότερο εξειδικευμένες δομές (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, κ.α.), εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Για τις ανάγκες λειτουργίας του θα προσληφθούν 6 άτομα πλήρους απασχόλησης. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί και το ενοίκιο κτιρίου όπου θα στεγαστεί η δομή, οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.
2. Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης: αφορά σε μία συντονισμένη προσπάθεια που εστιάζεται στην έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών και στοχοθετημένων μέτρων για ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας, στην παροχή προσβάσιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας και διασκέδασης των ανθρώπων. Θα ενισχυθεί η δράση των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και των αναγκών του στο εύρος της Περιφέρειας. Περιλαμβάνει 2 δράσεις: α) Υπηρεσίες Πρόληψης: θα βασίζονται σε δεοντολογικά ορθές και βιώσιμες παρεμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ψυχοκοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού. Η αποτύπωση των τοπικών αναγκών θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Οι δράσεις θα εδράζονται στις κατά τόπους δομές των ΚΠ & δομών ΟΚΑΝΑ. β) Ίδρυση και Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχοκοινωνικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: στόχος του Σταθμού είναι η καθολική κάλυψη του φοιτητικού πληθυσμού σε θέματα που αφορούν στη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Η δράση αναλαμβάνει την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας του Παν/μίου Θεσσαλίας με δυνατότητα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών από όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του. Συνολικά για τις 2 επιμέρους δράσεις προβλέπεται η πρόσληψη 6 ατόμων εκ των οποίων τα 4 θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ισάριθμα Κέντρα Πρόληψης των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων και τα 2 στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανεπιστημίου σε Λάρισα και Βόλο.
3.Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης στη Λάρισα: Αφορά στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό παρεμβάσεων που στοχεύουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική ενσωμάτωση πρώην εξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων. Ενδεικτικά οι υπηρεσίες θα αφορούν σε Προγράμματα ανάπτυξης, ενίσχυσης ή βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενεργητικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας, δράσεις δικτύωσης με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, δράσεις εθελοντικής εργασίας, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική. Με τον τρόπο αυτό θα προλαμβάνεται η υποτροπή, θα ισχυροποιούνται τα θεραπευτικά αποτελέσματα, θα ενισχύεται η αυτοεκτίμηση, η αυτενέργεια, η αυτονόμηση και θα αναπτύσσεται ο «κοινωνικός διάλογος». Θα επιδιωχθεί απασχόληση των ωφελουμένων στο αγρόκτημα της Ραψάνης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας του Π.Π.Α. Η λειτουργία του προγράμματος θα οδηγήσει στην υιοθέτηση των θεραπευτικών επιλογών από τους ενεργούς χρήστες ουσιών, συγχρόνως δε θα συμβάλλει στην αποφόρτιση της δικαστικής μηχανής από πληθώρα υποθέσεων οι οποίες χρήζουν θεραπευτικής και όχι κατασταλτικής αντιμετώπισης και θα διευκολύνει την κοινωνική ένταξη των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα θεραπείας. Θα προσληφθούν 6 άτομα πλήρους απασχόλησης ενώ θα καλυφτεί και το ενοίκιο κτιρίου όπου θα στεγαστεί η δομή, οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ένα ευρύ φάσμα δομών και υπηρεσιών προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ
Συμπληρωματικά με το νέο Δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τις παρακάτω δομές και δράσεις:

-Επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας – ΟΡΦΕΑΣ» για τη Λειτουργία Τμημάτων του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης («Εργαστήρι Ζωής»), προϋπολογισμού 330.000 ευρώ

-Επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας – Ορφέας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

-Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ, προϋπολογισμού 203.136 ευρώ

-Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ 220.620 ευρώ

-Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ, προϋπολογισμού 213.120. ευρώ

-Nέο κτίριο του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, στo Βόλο, προϋπολογισμού 970.000 ευρώ

-Καθώς και έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα που περιλαμβάνει α) Τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, σε υπάρχον κτήριο, β) Την κατασκευή νέου μεταλλικού στεγάστρου για τη δραστηριότητα του ξυλουργικού εργαστηρίου, γ) κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ