Κόκκαλης σε Πλακιωτάκη: «Χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να μείνουν τα παράλια της Λάρισας για το καλοκαίρι»

49

Άμεση μέριμνα προκειμένου να μη μείνουν τα παράλια του νομού Λάρισας την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο χωρίς ναυαγοσώστες, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Κόκκαλης επικαλείται τοπικά δημοσιεύματα αλλά και δήλωση του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ταυτιστεί από την Κυβέρνηση με την επαναφορά του τουρισμού, στον οποίο επενδύει την ανάπτυξη της οικονομίας. Πλην όμως, για να αποφέρει ο τουρισμός οφέλη, προϋποτίθεται ότι πρέπει να παρέχει το Κράτος τα εχέγγυα και τις εγγυήσεις για την προσέλκυση των τουριστών, εσωτερικών και εξωτερικών. Και τούτο δεν μπορεί να συμβεί όταν εμφανίζονται παραλείψεις, όπως η έλλειψη επιχορήγησης στους δήμους της Χώρας για την εξασφάλιση της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα της Λάρισας, το οποίο έχει ως εξής :
«Όλοι οι παράκτιοι Δήμοι της χώρας, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτεί ένα τέτοιο έργο. Ως γνωστόν η ναυαγοσωστική κάλυψη και η σχετική δαπάνη ανατέθηκε στους Δήμους χωρίς καμία επιχορήγηση και τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και οι 143 παράκτιοι Δήμοι της χώρας, μαζί με αυτούς, ο Δήμος Αγιάς και ο Δήμος Τεμπών, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας επιχορήγηση συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών τους, ειδάλλως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωσή τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα επιχορήγησης για πρόσληψη ναυαγοσωστών και προμήθεια εξοπλισμού στο Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου αναμένεται απάντηση.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ έχει ήδη θίξει το θέμα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ζητά «να αποδεχθεί άμεσα το δίκαιο, εύλογο και νόμιμο αίτημά της, όπως εξαρχής είχε δεσμευτεί, για κάλυψη ή συμμετοχή του Κράτους στην υπερβολική δαπάνη ναυαγοσωστικής κάλυψης για το έτος 2021, ώστε οι Δήμοι να είναι σε θέση εγκαίρως να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση της ναυαγοσωστικής πολιτικής για το έτος 2021.
Σε αντίθετη περίπτωση, ζητεί την αναστολή ισχύος διατάξεων του π.δ. 71/2020, μέχρις ότου εξασφαλισθούν οι επαυξημένοι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση των πρόσθετων προβλέψεων και οικονομικών υποχρεώσεων που θα αναλάβουν οι Δήμοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών».
Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, είχε αναγγείλει από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρέθηκε, πρόσθετο κονδύλι ύψους 8 έως 10 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, χωρίς μέχρι σήμερα αυτό να έχει γίνει πράξη. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι, θα συνεννοηθεί γι’ αυτό, με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να καλύψει σχεδόν το σύνολο της δαπάνης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
«Πρόκειται για μία σημαντική επιβάρυνση, που δεν μπορούμε να καλύψουμε, σε μια εποχή που οι επιδοτήσεις προς τους Δήμους έχουν μειωθεί κατακόρυφα…» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας και σημείωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Αγιάς πρέπει να καλύψει την παραλιακή έκτασή του με είκοσι ναυαγοσώστες και παράλληλα να προμηθευτεί εξοπλισμό τόσο για τους ναυαγοσώστες όσο και έξι ταχύπλοα για το έργο τους… Το κόστος όλων αυτών, ανέρχεται στα 270.000 ευρώ, για το διάστημα του καλοκαιριού συμπεριλαμβανομένου και τον μήνα Σεπτέμβριο, που υποχρεώνει ναυαγοσωστική κάλυψη η σχετική απόφαση. Πρόκειται για μεγάλη δαπάνη, την οποία μάλιστα δεν έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό μας και αδυνατούμε να καλύψουμε…».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγιάς, έχει εντάξει από την αρχή της χρονιάς, στον οικονομικό προϋπολογισμό του, την κάλυψη δύο ναυαγοσωστών σε επιλεγμένες παραλίες του Αγιοκάμπου και του Στομίου.
Οι θέσεις αυτές προέκυψαν με απόφαση τριμελούς επιτροπής, που απαρτίζεται από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Αγιάς και του Λιμενικού Σώματος, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας, που προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό ναυαγοσωστών, ανατρέπει αυτόν τον σχεδιασμό και φέρνει τόσο τον Δήμο Αγιάς όσο και όλους τους παράκτιους Δήμους της χώρας μπροστά σε αδιέξοδο».
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here