Λάρισα: 11 δικηγόροι γύρω από ένα ψέμα… (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

997

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας

Φωτογραφίες – Βίντεο: Λεωνίδας Τζέκας
Κείμενο: Κώστας Γκιάστας

Η αλήθεια δεν με αγαπά. Μόλις την ξεστομίζω αυτή αλλάζει όψη και στρέφεται εναντίον μου. Μοιάζω σα να λέω ψέματα και όλος ο κόσμος με κοροϊδεύει. Κι όμως δεν αγαπώ το ψέμα. Σας το ορκίζομαι.
Το ψέμα σέρνει πίσω του, τρομερές φασαρίες και μπελάδες. Πιάνεσαι στην παγίδα του, παραπατάς και πέφτεις κι όλοι σε κοροϊδεύουν και γελάνε. Ενώ είναι τόσο απλό να λες την αλήθεια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 10 άτομα, άτομα στέκονται και νύχτα
Να, εγώ όταν με ρωτάνε κάτι θέλω να πω την αλήθεια. Θέλω να πω τι σκέφτομαι αλλά δεν ξέρω τι παθαίνω. Με πιάνει κάτι. Πώς να σας το πω; Δεν μπορώ να σας το αναλύσω.
Κάτι σαν φόβος. Σα να μου φαίνεται πως θα φανώ γελοίος αν πω την αλήθεια. Κάτι παθαίνω ανοίγω το στόμα μου και λέω ψέματα. Είναι πολύ αργά πια. Έτσι πατήσεις το πόδι σου μέσα στο ψέμα, χάνεσαι. Χώνεσαι μέσα ως το λαιμό. Δεν είναι ευχάριστο σας βεβαιώνω.
Ενώ, τι εύκολο είναι να λες την αλήθεια; Η αλήθεια είναι η πολυτέλεια των τεμπέληδων.
Την λες και ξενοιάζεις.
Πρώτο κουδούνι.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κοντινό πλάνο
***
Τι σχέση έχει ο δικηγόρος με το ψέμα; Όση ίσως έχει και με την αλήθεια. Ακροβατεί σαν καλός σχοινοβάτης. Κι αν πέσει βρίσκει ένα τρόπο να σηκωθεί αρκεί να φτάσει στο δια ταύτα έγκαιρα και με τον πελάτη να είναι ικανοποιημένος και η συνείδηση καθαρή.
Δεύτερο κουδούνι
***
Και ο ψυχικός του κόσμος; Τι διάολο να κάνει και με δαύτον; Τον ταλαιπωρεί. Προσπαθεί η λογική να αποστασιοποιηθεί μα κει αυτός. Επιμένει να εμπλακεί σε όλα. Να εισχωρήσει για να μάθει και στο τέλος να βγει χαμένος. Σαστισμένος. Αθώος ο πελάτης σας. Συγχαρητήρια.
Τρίτο κουδούνι και η παράσταση αρχίζει.
***
Η πρώτη παράσταση στην ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας είναι γεγονός. Μια παρέα που συντόνιζε επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες η Χριστίνα Βράκα έγινε θεατρική ομάδα και ανεβάζει για τρεις βραδιές την παράσταση «Η Ψεύτρα του Ζαν Κοκτώ μέσα από 10+1 αληθινές ιστορίες».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται
Οκτώ γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι τους νομικοί, δεν διστάζουν να «τσαλακώσουν» το προφίλ τους ενώπιον όλων. Συναδέλφων, δικαστών, υπαλλήλων και εισαγγελέων.
Το τελευταίο διάστημα έκαναν πρόβες μέσα στα γραφεία τους. Στα διαλλείματα των δικαστηρίων έβγαζαν ανάμεσα από τα δικόγραφα τους μονολόγους τους και έκαναν επαναλήψεις.
«Όλα ξεκίνησαν όταν τους ζήτησα να γράψουν από μια ιστορία μέσα από τη δουλειά τους. Μια κωμική ή τραγική ιστορία. Οτιδήποτε» εξηγεί η Χριστίνα Βράκα στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» κατά τη διάρκεια της πρόβας της Πέμπτης «Τότε άρχισα να βάζω εμβόλιμα κομμάτια από την Ψεύτρα όπου ο Κοκτώ διαπραγματεύεται το ψέμα και την αλήθεια» και το αποτέλεσμα που βγήκε είναι εκπληκτικό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται
***
Η ιστορία μιας γυναίκας που πήγε να πάρει διαζύγιο διότι έπιασε τον άνδρα της με την μητέρα της. Βίωσε το ψέμα και την αλήθεια. Μια άλλη πάλι, δικηγόρος που άρχισε να εργάζεται κατάλαβε πως πρέπει να εγκλιματιστεί στο σύστημα και στις συνθήκες. Να αποστασιοποιείται για να μην χάνει τον εαυτό της. Όφειλε να προστατεύεται και το έκανε πείθοντας τον εαυτό της πως ζει ένα ψέμα. Πως έχει χάσει την αλήθεια της.
Λίγη χορογραφία, μερικές στολές και πολύ μεράκι. Αυτό είναι το μυστικό της παράστασης που αναμένεται να αγγίξει ιδιαίτερα το κοινό. Η αλήθεια και το ψέμα αναζητούνται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, εσωτερικός χώρος
Η Μένια Γαργάλα, ο Φώτης Γιαννούλας, ο Νίκος Κολοκυθόπουλος, η Κατερίνα Κούτσικου, η Δώρα Λάμπρου, η Κατερίνα Λόκα, η Χρύσα Μούσιου, η Δανάη Μπουροτζίκα, η Ιωάννα Πολύζου, η Κατερίνα Σταυροπούλου και ο Θανάσης Φυτιλής υπό τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία της Χριστίνας Βράκας αξίζουν το χειροκρότημα όλων.
**Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβος αλλά μην πάτε αν δεν έχετε κάνει κράτηση. Όλες οι θέσεις είναι πιασμένες για Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη…
Αλήθεια.

 

Πηγή: Ρεπορτάζ του κάμπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ