Λάρισα: Ανατροπή στο εργατικό δυστύχημα – Από ηλεκτροπληξία ο θάνατος πατέρα δύο παιδιών

251

Το εργατικό δυστύχημα στη Λάρισα, έστειλε στον θάνατο τον 46χρονο πατέρα δύο παιδιών από ηλεκτροπληξία. Αρχικά το τέλος του άτυχου άντρα αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Το πόρισμα ιατροδικαστή όμως, «φώτισε» τα όσα είχαν συμβεί με τρία άτομα να καταδικάζονται μετά τις απολογίες τους. Η τραγωδία είχε συνταράξει το 2017 την πόλη, με τους στενούς συγγενείς του θύματος να περιμένουν τη δικαίωση 6 ολόκληρα χρόνια.

Ένοχοι κρίθηκαν την Πέμπτη 4 Μαϊου του 2023 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στη Λάρισα, ένας εργολάβος, ένας υπεργολάβος, αλλά και ένας πρώην προϊστάμενος Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Κιλελέρ με αφορμή το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου 2017 στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ.

Εκεί όπου ένας 46χρονος εργάτης και πατέρας δύο παιδιών, ενώ έσκαβε με το φτυάρι για τη «δημιουργία σκαμμάτων για την επισκευή και υπόγεια του τοποθέτηση ηλεκτροβανών και την ηλεκτρολογική σύνδεση καινούργιων ηλεκτροβανών», χτυπήθηκε από ρεύμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 17 μηνών στον καθένα με τριετή αναστολή. Μία δίκη που παρουσίαζε ενδιαφέρον με δεδομένο ότι ο θάνατος του 46χρονου εργάτη αρχικά αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, διάσταση που ανέτρεψε η ιατροδικαστική εξέταση, οι ιστολογικές εξετάσεις της οποίας επιβεβαίωσαν ότι ο 46χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα ενώ εργαζόταν και υπέστη ηλεκτροπληξία.

Έκθεση που επικαλέστηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αιτία του θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος είναι η ηλεκτροπληξία» για να προτείνει έτσι την ενοχή των κατηγορουμένων. Ένα εργατικό δυστύχημα για το οποίο η Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας ενημερώθηκε μετά από… δύο έτη.

Την 1η Απριλίου 2019 στελέχη της Επιθεώρησης συνέταξαν έκθεση αυτoψίας στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία»– σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν εκ των υστέρων στον χώρο εργασίας το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί», περιγράφοντας τις ευθύνες για εργολάβο, υπεργολάβο και Δήμο Κιλελέρ. Έτσι, ο θάνατος του 46χρονου δηλώθηκε ως εργατικό δυστύχημα για να ασκηθεί στη συνέχεια, δίωξη σε βάρος των τριών κατηγορουμένων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ