Λάρισα: Ζήτησε τον «Ορό της Αλήθειας» 40χρονος για να αποδείξει την αθωότητά του

83

Την εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου των Ενδογενών Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών για την «αναζήτηση της αλήθειας» με απώτερο σκοπό να αποδείξει έτσι την αθωότητά του ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας ένας 40χρονος που παραπέμφθηκε με τη βαρύτατη κατηγορία της «αποπλάνησης ανηλίκου, νεότερου των 12 ετών κατ’ εξακολούθηση».
Ο 40χρονος Λαρισαίος αφέθηκε προχθές ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά από περίπου δυόμισι χρόνια κράτησης στις Φυλακές, αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών κατηγορούμενος πως «ενήργησε ασελγείς πράξεις» στη μόλις τεσσεράμισι χρονών ανιψιά του.

Το ΜΟΕ Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει τη δίκη, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία -της απούσης προχθές- μητέρας της ανήλικης η οποία τυγχάνει και βασική μάρτυρας κατηγορίας αλλά και πρώην νύφη του κατηγορούμενου.
«Δέχομαι να κάνω τον ορό της αλήθειας» δήλωσε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος προς το Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε επίσης την αντικατάσταση της κράτησης του 40χρονου με περιοριστικούς όρους, προσωρινά έως ότου επαναληφθεί η δίκη.
Ο κατηγορούμενος τόνισε πως είναι αθώος και η πρώην νύφη του ήταν αυτήν που «σκηνοθέτησε» την κατηγορία σε βάρος του για να «τον εκδικηθεί» με αφορμή τον χωρισμό με τον σύζυγό της και αδελφό του κατηγορουμένου. Προκειμένου λοιπόν να πείσει για την αθωότητά του και να αντικρούσει τη βαρύτατη κατηγορία που τον οδήγησε στη φυλακή, ο 40χρονος τόνισε προς τους δικαστές πως δέχεται να υποβληθεί στην εξέταση του ορού της αλήθειας, όπως καθιερώθηκε το τεστ ανίχνευσης του ψεύδους.

ΑΝΗΛΙΚΗ ΑΝΙΨΙΑ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 40χρονος φέρεται πως από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015 σε χωριό της Λάρισας, «ενήργησε ασελγείς πράξεις» με την ανήλικη ανιψιά του (σ.σ. τότε 4,5 χρονών) «προκειμένου να διεγείρει και να ικανοποιήσει με τον τρόπο αυτόν τη γενετήσια επιθυμία του», «προσβάλλοντας την ανηλικότητα» της ανιψιάς του.

Κατηγορία για την οποία το ΜΟΔ Βόλου, τον Μάρτιο του 2019, τον καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών και έτσι οδηγήθηκε στις Φυλακές. Προχθές οδηγήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με την υπεράσπισή του να σημειώνει πως «πρόκειται για γενετήσια χειρονομία και όχι πράξη» ζητώντας να αναβληθεί η δίκη προκειμένου να παραστεί η απούσα βασική μάρτυρας κατηγορίας και μητέρα της ανήλικης, η οποία αναφέρθηκε πως απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΜΟΕ ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των δικαστών να αναβληθεί η δίκη για να προσέλθει η μητέρα της 4χρονης, ενώ στο αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινής, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να αντικατασταθεί η κράτηση με περιοριστικούς όρους. Το Δικαστήριο έστειλε τελικά την κράτηση του 40χρονου επιβάλλοντας τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα όπως και της τακτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας.

«ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

Με την έναρξη της διαδικασίας προχθές, ο κατηγορούμενος δήλωσε προς τους δικαστές πως δέχεται να υποβληθεί στον ορό της αλήθειας. Η υπεράσπισή του διευκρίνισε στην «Ε» πως ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτημα προς το Δικαστήριο όπου σημειώνεται πως «επειδή η αλήθεια είναι πως ουδέποτε διέπραξα αυτήν την πράξη σε βάρος της τετράχρονης ανιψιάς μου αιτούμαι να υποβληθώ σε αναζήτηση της αληθείας με την αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδο των Ενδογενών Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών για την απόδειξη της αθωότητάς μου». Να υποβληθεί δηλαδή στη συγκεκριμένη μέθοδο και να προσκομίσει τα αποτελέσματά της κατά τη νέα δίκη.

Να διευκρινιστεί πως ο Ορός της Αληθείας (ανιχνευτής ψεύδους) δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο, με την υπεράσπιση του 40χρονου να προσκομίζει προχθές απόφαση (93/2002) του ΜΟΔ Αθηνών όπου έγινε δεκτή η εξέταση κατηγορουμένου με τη μέθοδο των Ενδογενών Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών. Όπου ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία υποβλήθηκε στην εξέταση με τη θέλησή του και αθωώθηκε καθόσον αποδείχθηκε ότι δεν συμμετείχε στην ανθρωποκτονία. Σε αντίθεση με άλλη περίπτωση όπου κατηγορούμενος αρνήθηκε να υποβληθεί στη δοκιμασία.

Η υπεράσπιση κατέθεσε επίσης και βιβλιογραφία (Βαλλιανάτου Νόνια – Νέστορας Ιωάννης, Μέθοδος των “Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών”) όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «τα “Γνωστικά Προκλητά Δυναμικά” (Event-Related Potentials, ERP’s) αποτελούν την πλέον σύγχρονη και αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης και καταγραφής της δραστηριότητας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που προκύπτει ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα».

Διευκρινίζοντας ότι «η ικανότητα της συγκεκριμένης μεθόδου να αξιολογεί τόσο την αμνησία όσο και την προσποιητή αμνησία, οδήγησε στο να προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως μία από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους ιατροδικαστικής αξιολόγησης και για τη διερεύνηση της ομαλής λειτουργίας των γνωστικών λειτουργιών (για παράδειγμα, περιπτώσεις ατόμων που κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά ή εγκληματικές ενέργειες και οι οποίοι επικαλούνται αμνησία ή ψυχολογικά προβλήματα), αλλά και για την ανίχνευση μεταξύ ψεύδους και αλήθειας».

«Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, από τους L. Farwell, J.P. Rosenfeld και E. Donchin στην προσπάθειά τους να διαφοροδιαγνώσουν μεταξύ πραγματικής αμνησίας και προσποίησης αμνησικού συνδρόμου. Στη συνέχεια, η μέθοδος τελειοποιήθηκε και προτάθηκε ως η πλέον έγκυρη και αντικειμενική αξιολόγηση για την ανίχνευση αλήθειας – ψεύδους. Οι έως τότε τεχνικές αφορούσαν κυρίως σε χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών και στη μέθοδο της ναρκανάλυσης (ορός της αλήθειας), οι οποίες έθιγαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργούσαν σοβαρές δυσλειτουργίες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Η μέθοδος των Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών προαπαιτεί το άτομο να είναι σε εγρήγορση και να έχει συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here