Λαρισαίοι συγγραφείς… φυτρώνουν σαν μανιτάρια

252

Δύσκολο πράμα το βιβλίο. Θέλει, αν μη τι άλλο, ικανότητα, έρευνα, φαντασία, μεράκι, διόρθωση και ατελείωτες ώρες εργασίας. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι δεν κατάφεραν να εκδώσουν το έργο τους, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι περισσότεροι υλοποιούν το όνειρό τους.

Ο λόγος είναι η ψηφιακή εκτύπωση, τρόπος με τον οποίο δόθηκε η ευκαιρία στους εκδοτικούς οίκους να εκτυπώνουν με πολύ μικρό τιράζ. Αυτό εξηγεί στην «Ε» ένας έμπειρος βιβλιοπώλης της Λάρισας, ο κ. Αχιλλέας Καλτσάς μιλώντας μάλιστα με αριθμούς.

«Παλιότερα χρειάζονταν τουλάχιστον 1.500 αντίτυπα βιβλίων για παράδειγμα. Τώρα όμως βγάζουν ακόμα και πολύ μικρή ποσότητα βιβλίων. Αν θέλεις και 30». Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των συγγραφέων σε όλη την Ελλάδα, καθώς κάποιος που έχει τη φιλοδοξία και την ικανότητα μπορεί τα καταφέρει.

«Στη Λάρισα μόνο την τελευταία χρονιά πρέπει να γράφηκαν από Λαρισαίους συγγραφείς πάνω από 25 τίτλοι βιβλίων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καλτσάς και προσθέτει πως παλιότερα οι Λαρισαίοι συγγραφείς ήταν λίγοι και φυσικά τους ήξερε η πόλη. «Τώρα είναι τόσοι πολλοί που εγώ δεν τους ξέρω. Αν δεν τύχει να συστηθούμε δεν τους γνωρίζω» και συμπληρώνει πως «το αισιόδοξο ωστόσο είναι πως πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους και αν δεν εκτεθείς, δεν βλέπεις αποτέλεσμα».

Κάνουμε τη συζήτηση κοντά στην «καρδιά» του καλοκαιριού διότι είναι η δεύτερη καλύτερη περίοδος μετά τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος πηγαίνει διακοπές (εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα) όπου έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. «Παλιότερα ήταν πιο έντονο το φαινόμενο της αύξησης των πωλήσεων αλλά τώρα έχει μειωθεί» θυμάται ο κ. Καλτσάς που βλέπει όμως και μια αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ της οικονομικής μιζέριας: «Έχω την εντύπωση πως μετά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης τώρα σιγά – σιγά παίρνει λίγο ξανά τα πάνω του. Τότε είχαν υποστεί ένα ισχυρό σοκ οι εκδοτικοί οίκοι. Κάποιοι μάλιστα κατάρρευσαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα βιβλία».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ… ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αναφέρει ως ενδιαφέρον στοιχείο την πτώση στα «αισθηματικά» βιβλία και σε όσα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε γυναικείο κοινό. «Μετά την επιτυχία της Μαντά, πολλοί εκδοτικοί οίκοι βρήκαν ένα ή μία συγγραφέα και έχτισαν επάνω σ’ αυτό το μοντέλο. Έτσι ξεφύτρωσαν δεκάδες τέτοιου τύπου συγγραφείς. Αυτός ο μεγάλος αριθμός έφερε και τον κορεσμό ίσως» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στη μεγάλη αύξηση, λέει πως καταγράφηκε σε βιβλία που είχαν σχέση με τη Μακεδονία το τελευταίο διάστημα καθώς «Πολιτικό το ζήτημα και φρέσκες οι εξελίξεις». Πετυχημένη συνταγή.

Ζητάμε μερικές προτάσεις λίγο πριν οι αναγνώστες της «Ε» ετοιμάσουν τις βαλίτσες για διακοπές.

-«Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα», του Στίβεν Χόκινγκ. «Κλασικός. Βαρύς για καλοκαίρι αλλά και πούλησε και συνεχίζει να πουλάει».

-«Συναξάρια της μικρής πατρίδας», του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, «ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα.

-«Λίγες και μια νύχτες», του Ισίδωρου Ζουργού, «επίσης ιστορικό που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη»

-«Το δώρο», του Στέφανου Ξενάκη, «βιβλίο αυτοβελτίωσης με μικρές καθημερινές ιστορίες που συμβαίνουν σε όλους. Βιβλίο που πήγε ανέλπιστα καλά, χωρίς γνωστό εκδοτικό οίκο έφτασε 43.000 αντίγραφα».

-Αστυνομική λογοτεχνία. «Φυσικά με Πέτρο Μάρκαρη. Όλη η σειρά με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο είναι μοναδική».

-«Η τελευταία μπλόφα», των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού «Είναι η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Ασχολείται με το παρασκήνιο του 2015 γύρω από το Grexit».

Του Κώστα Γκιάστα

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here