Μ. Χαρακόπουλος: Όχι λόγια, αλλά πράξεις για τακλαπένταβυζαντινάκειμήλια!

380

«Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που υποστηρίζει στα λόγια, ότι δηλαδή αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή στην Ελλάδα των κειμηλίων καιχειρογράφωνπουεκλάπησανκατά τις περιόδους της κατοχής της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, και σήμερα βρίσκονται στα βουλγαρικά μουσεία, καθώς και σε αμερικανικά ιδρύματα, πρέπει να το αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται -για μια ακόμη φορά-για δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, στις οποίεςμας έχουν συνηθίσει οι σημερινοί κυβερνώντες.Επιπλέον, επιβάλλεται να γίνουνόλεςοι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί πού βρίσκονται τα ιερά λείψανα που αφαιρέθηκαν από τις κλαπείσες λειψανοθήκες».Τα παραπάνω τόνισε οεισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε αφορμή τιςαπαντήσεις που έλαβε σε σχετική του ερώτηση,απότηνυπουργό Πολιτισμού κ. ΛυδίαΚονιόρδουκαιτονυφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας στην προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα των κλαπέντων κειμηλίων καιχειρογράφωναπό την ΜονήΕικοσιφοινίσσης, τα οποία βρίσκονται στην Βουλγαρία, καθώς και στην κατοχή συγκεκριμένων θεσμών των ΗΠΑ.Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η δημοσίευση της είδησης ότι η Λουθηρανική Σχολή τουΣικάγουεπέστρεψε χειρόγραφο της συγκεκριμένης συλλογής, που βρέθηκε στην κατοχή του, στην Μονή, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του κ.Χαρακόπουλουστη Σόφια όπου στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας διαπίστωσε πως εκτίθενται εκεί κάποια από τα κλαπέντα κειμήλια χωρίς τα λείψανα των Αγίων.
Η κ.Κονιόρδουστην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι«ηεπιστροφή αυτών των εντοπισμένων κειμηλίων από τη Βουλγαρία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τόσο τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται, ωστόσο, για μία ευαίσθητη υπόθεση, η οποία άπτεται και πολλών άλλων κρίσιμων ζητημάτων στιςελληνο- βουλγαρικές σχέσεις. […]Σε ό,τι αφορά. τέλος, στην τύχη των αγίων λειψάνων που έχουν αφαιρεθεί από τις κλαπείσες λειψανοθήκες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας, οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν διαθέτουν κανένα σχετικό στοιχείο».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών,οκ. Αμανατίδηςυποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι«τοθέμα απασχολεί τα αρμόδια Υπουργεία, επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς και ευρεία τμήματα της κοινής γνώμης. Η διεκδίκηση των ελληνικών ιστορικών και πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται στη Βουλγαρία και ο επαναπατρισμός τους, βάσει της σχετικής διεθνούς νομοθεσίας, αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, η επιστροφή τους αποτελεί ένα ευαίσθητο, πολυδιάστατο θέμα, το οποίο κρίνεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Φωτ. 1-2 Τα βυζαντινά κειμήλια, που έκλεψαν οι Βούλγαροι από την ΜονήΕικοσιφοινίσσηςστονΑ΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφηρημένα τα λείψανα των Αγίων, όπως τα εντόπισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΜουσείοΕθνικής Ιστορίαςτης Σόφιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here