Μέτρα για την αντιμετώπιση των τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες ζητά ο Κόκκαλης

71

Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες, θέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.
Στηνερώτησήτου, ο Λαρισαίος πολιτικόςζητά να μάθειτιςενέργειες πουπροτίθεται να πράξεισεσχέσημετην κατάρτιση, οργάνωση, επίβλεψη και συντονισμότουόλουέργουτης καταπολέμησηςτων αρουραίωνστις αγροτικές καλλιέργειες.
Αναλυτικά η ερώτησητου κ. Κόκκαλη: «Η παρουσία τρωκτικώνστιςαγροτικές καλλιέργειες αποτελείσύνηθες φαινόμενο, το οποίοόμωςόταν αφοράμεγάλους πληθυσμούς προκαλείσοβαρέςζημιές και απαιτείεξειδικευμένουςχειρισμούςγια την αντιμετώπισητου.
Στην περιοχήτηςΠΕΛάρισας η έκτασητωναγροτικών καλλιεργειώνείναι μεγάλη, μετην παρουσία πολυετών και δενδρωδών καλλιεργειών να ευνοείτηνεγκατάσταση και αναπαραγωγήτωντρωκτικών – κυρίωςτων αρουραίων- κάνοντας έτσιέντονητην παρουσία τους και μάλιστα σετέτοιο βαθμόώστε κατά καιρούςχρειάστηκε να χαρακτηριστείως αρουραιόπληκτη περιοχή. Παρόλοπου ηΠεριφερειακήΕνότητα Λάρισας είχεκηρυχθεί Αρουραιόπληκτη έως και τις 30-04-2020, παραμένειτο πρόβλημα πρόκλησηςζημιών από αρουραίους, κυρίωςστοΔήμοΕλασσόνας και ΔήμοΤεμπών, μετην παρουσία αυξημένων πληθυσμώνέχοντας λάβειτο φαινόμενο ανησυχητικέςδιαστάσεις. Άλλωστε, εκτόςτηςμείωσηςτης παραγωγής και τουεισοδήματοςτων καλλιεργητών, η κατάστασηείναι επικίνδυνηγιατημετάδοση ασθενειών και επιζήμια για τηδημόσια υγεία, ενώ η αντιμετώπισητουςμε ατομικάμέσα, είναι αναποτελεσματική και αδύνατη να εφαρμοστεί από τους αγρότες και κτηνοτρόφουςτων πληττόμενων περιοχών.
Έχουνγίνει αιτήματα από τουςΔήμουςτης περιοχής προςτηΔΑΟΠΕΛάρισας για διαπίστωση και αντιμετώπισητουθέματος και απαιτείται η λήψημέτρωνγια την αντιμετώπισητης προσβολής, μετησυγκρότησηειδικώνσυνεργείωνγια τονέγκαιροεντοπισμό και την καταπολέμηση αρουραίων κατά περιοχή .
Επειδή η περιοχήείναι κατάκύριολόγο αγροτική και εκείστηρίζεται η επιβίωση και τα εισοδήματα του πληθυσμούενώείναι ορατός και ο κίνδυνοςγιατις επιπτώσεις που θα έχει η εκρηκτική αύξησητρωκτικών και διασποράτουςστηδημόσια υγεία.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:Ποιες ενέργειες προτίθεται να πράξει σε σχέση με την κατάρτιση, οργάνωση, επίβλεψη και συντονισμό του όλου έργου της καταπολέμησης των αρουραίων στις αγροτικές καλλιέργειες;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here