Μία Λαρισαία στην παράσταση “Όρνιθες” που σαρώνει στη Νέα Υόρκη – Αποκλειστική συνέντευξη και φωτογραφίες από το ilarissa.gr

6818

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Άρωμα Λάρισας έχει η τεράστια επιτυχία της παράστασης «Όρνιθες» που προβάλλεται στην Νέα Υόρκη.

Οι «Όρνιθες» μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, μετά από sold out παραστάσεις σε Επίδαυρο και Αθήνα, άνοιξαν τα φτερά τους για υπερατλαντική πτήση και παρουσιάζονται στον ετήσιο προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από 2 έως 13 Μαΐου κερδίζοντας κοινό και κριτικούς.

Η πασίγνωστη κωμωδία του Αριστοφάνη εντάσσεται στο φεστιβάλ εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση «Όρνιθες:  Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Αριστοφάνη».

Ανάμεσα στον θίασο και μία Λαρισαία, “αηδόνα” του Αριστοφάνη, η Βασιλική Δρίβα.

Τα σημαντικότερα media της Αμερικής, ανάμεσά τους και οι Νew York Times αποθέωνουν την παράσταση:

Τέτοιο διονυσιασμό που δυναμιτίζει ολόκληρο το θέατρο έχουν να δουν οι Νεοϋορκέζοι από την εποχή της ακμής του καινοτόμου Living Theater στα ’60s. […] Δεν είναι ακριβώς όμορφο, αλλά σκληρό και υπνωτιστικό, αρχέγονο και, ταυτόχρονα, αιθέριο. Είναι η μελωδία της γήινης ύπαρξης, με όλες τις μυστηριώδεις ερεθιστικές υποσχέσεις να περιμένουν την εκπλήρωση και τη ματαίωσή τους.

The New York Times, Ben Brantley, 6-5-2018

Ένα ενθουσιώδες και ξέφρενο καρναβάλι των αισθήσεων – μια γιορτή που στην ουσία της είναι ανοιχτή σε όλους, ριζοσπαστική και θριαμβευτικά ζωντανή.

Vulture, Sara Holdren, 7-5-2018

Oι Όρνιθες χαρίζουν εικόνες και ήχους που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού σε αυτή την πόλη… Δεν είναι ακριβώς όμορφο, αλλά σκληρό και υπνωτιστικό, αρχέγονο και, ταυτόχρονα, αιθέριο. Είναι η μελωδία της γήινης ύπαρξης, με όλες τις μυστηριώδεις ερεθιστικές υποσχέσεις να περιμένουν την εκπλήρωση και τη ματαίωσή τους.

Ben Brantley, New York Times

Μια ενθουσιώδης, ξέφρενη γιορτή των αισθήσεων, ανοιχτή σε όλους, ριζοσπαστική και απολαυστικά ζωντανή.

Sara Holdren, Vulture

Οι πρώτες παραστάσεις του έργου ήταν sold out και οι συγκεκριμένες κριτικές είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν κι άλλους θεατές σε αυτό το σουρεαλιστικό αριστοφανικό πάρτι. Μεταξύ των διάσημων που παρακολούθησαν το έργο ήταν και ο ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς.

Το θέατρο στο Brooklyn όπου προβάλλεται η παράσταση
Στιγιότυπο από τα παρασκήνια

Η Λαρισαία ” Βασιλική Δρίβα, μιλά αποκλειστικά στο ilarissa.gr για αυτή την μοναδική στιγμή που ζει το ελληνικό θέατρο στη Νέα Υόρκη και για το πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του έργου.

Αν και δημοτική υπάλληλος στη Λάρισα, δουλεύει σε δημόσια υπηρεσία στο Κιλελέρ, συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Νίκο Καραθάνο. Πέρσι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Σαλώμη του Αλεσσάντρο Στραντέλλα και φέτος ερμηνεύει την Αηδόνα στους Όρνιθες του Αριστοφάνη.

Η Βασιλική Δρίβα

– Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με την τέχνη;

Η ενασχόληση μου με την τέχνη προέκυψε εντελώς τυχαία! Εκείνο το διάστημα έμενα ακόμη Λάρισα , ο σύζυγος μου Ανδρέας Κολίσογλου ασχολούνταν με το χορό και το θέατρο σε ομάδες μεικτές ΑμεΑ και αρτιμελών καλλιτεχνών. Εκείνο το διάστημα συνεργαζόταν με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Ν. Καραθάνος λόγω και της δικής του συνεργασίας με τη Στέγη ζήτησε ανθρώπινο δυναμικό ΑμεΑ για οντισιόν για μια μπαρόκ όπερα την οποία θα ανέβαζε το καλοκαίρι του 2015 υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών κ´ Επιδαύρου 2015. Η όπερα ονομαζόταν Σαλώμη με βάση το ορατόριο «San Giovanni Battista» του σπουδαίου μπαρόκ συνθέτη Alessandro Stradella . Απλά βρισκόμουν στον τόπο της οντισιόν λόγω του συζύγου μου Ανδρέα και μου ζητήθηκε να μπω να με δούνε από τον τότε συνεργάτη του Ν. Καραθάνου , Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Εκεί μου προτείναν να τους αφιερώσω 20 μέρες από την άδεια μου(γιατί είμαι δημόσιος υπάλληλος) και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας .

– Πριν την Νέα Υόρκη συμμετείχες στις παραστάσεις στην Επίδαυρο που για κάποιους θεωρείται η απόλυτη καταξίωση για έναν ηθοποιό. Εσύ πως νοιώθεις γι αυτό;

Εγώ δε θεωρώ τον εαυτό μου ηθοποιό αυτή είναι η διαφορά. Δεν έχω μοχθήσει για να σπουδάσω ή δεν το κυνηγάω να μου συμβεί επειδή δεν είναι η κανονική μου δουλειά αυτή. Αν τυχόν ήμουν ηθοποιός ίσως  να το θεωρούσα καταξίωση το να παίξω στην Επίδαυρο! Εμένα όλο αυτό το ταξίδι ξεκίνησε εντελώς τυχαία και απλά το απολαμβάνω !

– Πως είναι η συνεργασία σας με τον Νίκο Καραθάνο;

Η συνεργασία μου με το Νίκο είναι αυτό που είπα πριν. Ενα ταξίδι, με πολλές και όμορφες εικόνες , συναισθήματα , ανθρώπους. Με μεταβάσεις , με εναλλαγές.  Ενας καινούριος κόσμος για μένα που κάποιες φορές μπορεί να με δυσκολεύει αλλά και με βοηθάει να αντιληφθώ πως ο άνθρωπος περνάει από το ένα επίπεδο στο άλλο αρκεί να το θέλει, ιπτάμενο αν του προσφερθούν οι ιδανικές συνθήκες.

– Οι Αμερικανοί αποθέωσαν την παράσταση, κοινό και κριτικοί! Ποια είναι τα συναισθήματά σου;

Ήταν μια έκπληξη για μας όλο αυτό. Κοινό και κριτικοί  μας εξέπληξαν ευχάριστα , γιατί όλο αυτό που ο Νίκος ήθελε να περάσει μέσα από την παράσταση , το αντιλαμβανόταν στις παραστάσεις μας. Ένιωθες ότι είναι εντελώς απελευθερωμένοι. Η συγκίνηση τους μεγάλη και ο ενθουσιασμός τους άπλετος.

– Διαφέρει το κοινό της Ελλάδας από αυτό της Αμερικής;

Νομίζω πως ναι. Στην Ελλάδα νομίζω πως έχουμε περισσότερο τη διάθεση να κρίνουμε, παρά να ανοίξουμε την καρδιά μας και να λάβουμε ότι θετικό υπάρχει σε αυτό που βλέπουμε. Η καλή προαίρεση νομίζω πως εμάς τους Έλληνες ίσως να μη μας χαρακτηρίζει.

– Που πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία των Ορνίθων;

Νομίζω πως στηρίζεται στην “ουτοπία”. Αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος. Άνθρωποι, ζώα, φύση είναι ένα. Δεν ξέρεις ποιος είναι τί. Οι ταυτότητες δεν υπάρχουν.

– Μετά το τέλος των παραστάσεων ποια είναι τα σχέδια σου;

Τα σχέδια μου είναι απλά .Να επιστρέψω στην κανονική μου ζωή, στη κανονική μου δουλειά, να πάω διακοπές με τον σύζυγό μου και ίσως το ταξίδι αυτό να συνεχιστεί ποιός ξέρει;

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 23:59 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η τελευταία παράσταση στην Αμερική, η οποία και θα προβληθεί σε ζωντανή αναμετάδοση σε όλον τον κόσμο μέσα από το  http://www.sgt.gr/gre/SPG2148. 

Οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική:  Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής

Κίνηση: Amalia Bennett

Ο θίασος:  Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Amalia Bennett, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου, Μιχάλης Καταχανάς, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας

Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου

Βοηθός μουσικής: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου

Hair Design: Χρόνης Τζήμος

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά

Ηχολήπτης παράστασης: Κωστής Παυλόπουλος

Υπεύθυνος σκηνής: Γιάννης Κρητικός

Κατασκευή δέντρων: Σωκράτης Παπαδόπουλος, Στέφανος Γραμμένος, Δάφνη Ηλιοπούλου

Κατασκευή σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio

Ειδικές κατασκευές κοστουμιών: Δήμητρα Καίσαρη, Δέσποινα Μακαρούνη Αφροδίτη Πουρνάρη

Επιδιορθώσεις κοστουμιών: Λένα Παπαμιχαήλ

Μετάφραση στα αγγλικά: Ορφέας Απέργης

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions/ Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη

Κλείνουμε αυτή την συνέντευξη, με τα λόγια της Βασιλικής στην παράσταση, που έρχονται σαν μυστικιστικό μάντρα να δείξουν το νόημα της ζωής:

“Είμαστε ανώτεροι από όλους τους μακαριστούς θεούς επειδή είμαστε παιδιά του έρωτα… Και εσείς παιδιά του έρωτα να γίνετε για να βγάλετε φτερά. Να μην είστε άφτεροι, θνητοί, προσωρινοί, δυστυχισμένοι άνθρωποι.”

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ