Νεκροί γιατροί στον Όλυμπο: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής – Τα στοιχεία της τραγωδίας

131

Οι γρήγορες εναλλαγές του καιρού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα-απόρροια και της κλιματικής αλλαγής- πιθανολογείται ότι ευθύνονται για την αποκόλληση της χιονοστιβάδας η οποία παρέσυρε τους δύο από τους τρεις γιατρούς που ανέβηκαν το πρωί της Πέμπτης στον Όλυμπο για να κάνουν σκι. Οι δύο γιατροί  που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορονοϊού όλο το προηγούμενο διάστημα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. 

Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο
Intime/Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο

Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε από τα 1.950 μέτρα υψόμετρο – Ελεύθερρη πτώση 80-100 μέτρων για τους σκιέρ

Οι σκιέρ είχαν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας και ο εξοπλισμός τους ήταν αρκετά καλός σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα. Η αποκόλληση της χιονοστιβάδας έγινε σύμφωνα με την ΕΜΑΚ από τα 1.950 μέτρα υψόμετρο-ίσως και ψηλότερα- ενώ οι επιχειρήσεις έγιναν στα 1.670 μέτρα. «Πιθανολογείται ότι έπεσαν από  80-100 μέτρα πιο ψηλά υψομετρικά. Ή υπερεκτίμησαν τον εαυτό τους ή υποεκτίμησαν την επικινδυνότητα της περιοχής». 

Ανέβηκαν για να κάνουν αλπικό σκι

Οι σκιέρ ανέβηκαν τη διαδρομή από την πλευρά του Κοκκινοπηλού. Στη μέση της διαδρομής έκοψαν νότια και βγήκαν στη βάση του ρέματος στο Ξερολάκι. Όλη εκείνη η περιοχή είναι πετρώδης. Το καλοκαίρι θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες αναβάσεις και καταβάσεις. Κυρίως όμως κάνουν καταβάσεις σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ. «Κατεβαίνουν από τα μεγάλα καζάνια του Ολύμπου. Είναι μια επίπονη διαδρομή και ένα από τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια του Ολύμπου. Και με πολλές ώρες. Τώρα το χειμώνα είναι ελεύθερο χωρίς δέντρα και μπορούν να κάνουν σκι ελεύθερο σκι. Γι’ αυτό και το προτιμούν. Αντίστοιχα υπάρχει και από τη νοτιοανατολική πλευρά ελεύθερη επιφάνεια που και εκείνη προτιμάται».

Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο
Intime/Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο

Μειώθηκαν τα ατυχήματα στον Όλυμπο λόγω καραντίνας

Συνολικά καταγράφονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 20 σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα περιμετρικά του Ολύμπου  στα οποία επεμβαίνουν ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ.  Φέτος σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα αυτά δεν ξεπέρασαν τα 10 λόγω και των περιορισμών του lockdown. «Πρέπει να δούμε τα ορειβατικά ατυχήματα συνολικά με τη διαχείριση του Ολύμπου. Εκεί πρέπει να ενταχθεί και η ασφάλεια αυτών που επιτρέπεται να ανεβαίνουν και πως θα ανεβαίνουν. Αντίπαλος είναι ο χρόνος και το ζητούμενο είναι η εύρεση της θέσης. Όσο πιο γρήγορα τους εντοπίσουμε και τους προσεγγίσουμε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να μην έχουμε μεγάλες ζημιές». Για αυτό όπως εξήγησε είναι σημαντικό να υπάρχει μια δήλωση σε κάποια μονάδα από τους ίδιους που θα πάνε.

Ο Όλυμπος χιονισμένος
Eurokinissi/Όλυμπος

Πηγή: ethnos.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here