Ο Δήμαρχος Τεμπών για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

69

H 20η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ημέρα αυτή υιοθετήθηκε το 1989 η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Σύμβαση κατοχυρώνει στο παιδί δικαιώματα και υποχρεώνει κάθε Κράτος που συμμετέχει σε αυτή να τα σέβεται, να τα προωθεί και να τα προασπίζεται.
Η συμπλήρωση 25 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης δίνει την ευκαιρία σε όλους να σταθούμε μπροστά στις ευθύνες μας για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να χτίσουμε μια κοινωνία με κέντρο το παιδί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή/ και εκμετάλλευσης. Ποσοστό τρομακτικό αν λάβουμε υπόψη ότι η Σύμβαση καλύπτει πλήρως τα δικαιώματα του παιδιού στην προστασία, απαγορεύοντας σαφώς και κατηγορηματικά, κάθε μορφής εκμετάλλευση και κακοποίηση του παιδιού.
Στην Ελλάδα της κρίσης αυξάνεται διαρκώς η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών, που το 2011 απειλούσαν, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF του 2013, 597.000 παιδιά, δηλαδή το 30,4% του συνόλου τους.
Για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, υγιούς και απαλλαγμένου από κάθε μορφής βία περιβάλλοντος για το παιδί, είναι αναγκαία η κινητοποίηση της κοινωνίας, η αλληλεγγύη και η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για να ακούγεται η άποψη των παιδιών.
Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε όλα τα παιδία του δήμου μας να απολαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τις ευκαιρίες να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Με τις κοινωνικές υπηρεσίες μας προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να προασπίζουμε την ψυχική και σωματική τους υγείας. Οφείλουμε όλοι μας – φορείς και πολίτες – και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να βοηθήσουμε τα παιδία μας, να ονειρεύονται και να δημιουργούν.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι, έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ας είναι η σημερινή επέτειος σημείο εκκίνησης μιας νέας πιο δυναμικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή, γι αυτό το λόγω οποιοιδήποτε περιστατικό πέσει στην αντίληψη σας για το τόσο ευαίσθητο θέμα μην μείνετε αδιάφοροι επικοινωνήστε με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here