Ο Λαρισαίος πιλότος που συγκίνησε την Ελλάδα: «Αυτή είναι η ελεύθερη ελληνική ψυχή»

662

Το πρόσωπο του εορτασμού του Έπους του 1940 για το 2023, ο Ίκαρός μας που κατέπληξε τα πλήθη με την πτήση του πάνω από τη Θεσσαλονίκη, ο Σμηναγός Πάρις Χαρίτος, μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για το μήνυμά του, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ειδικά σε μια περίοδο που το ευθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει το σθένος και την αυτοθυσία των προγόνων μας…

Ο Σμηναγός Χρήστος – Πάρις (Ι) Χαρίτος απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, μεταφέροντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα.

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Χρόνια Πολλά!», είπε ο Έλληνας ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους σμηναγός (Ι) Χρήστος Πάρις Χαρίτος, κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απάντησε: «Κύριε Σμηναγέ, Σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, εξηγεί ότι το μήνυμά του ανάγεται σε όλο το φάσμα της μακραίωνης ελληνικής Ιστορίας, σε όλα τα κατορθώματα και τα έπη, από την αρχαιότητα και το «όχι» του Λεωνίδα της Σπάρτης, μέχρι το «όχι» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αυτό του Ιωάννη Μεταξά και του λαού μας, στο Έπος του 1940…

Ο νεαρός Σμηναγός μόνο… τυχαία δεν βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση, στο κόκπιτ του F-16, καθώς όπως αναφέρει «το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρο από τα παιδικά χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα. Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς πολύ για το φέρεις εις πέρας. Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα».

Newsbomb.gr: Πώς νιώσατε όταν επιλεγήκατε για τη συγκεκριμένη πτήση; Τι σημαίνει για εσάς να «κουβαλάτε» στις πλάτες και τα φτερά σας, τον φετινό εορτασμό του Έπους του 1940.

Χρήστος-Πάρης Χαρίτος: Η ομάδα μας αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που μπόρεσε φέτος να λάβει μέρος με τον δικό της τρόπο στον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου. Το «βάρος», όπως λέτε, του φετινού εορτασμού του Έπους του ’40, πιστεύω το αισθάνονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην παρέλαση αυτή, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και οι Παραγωγικές Σχολές.

Πώς επιλέξατε τα λόγια του μηνύματός σας; Μόνο οι ελεύθερες ψυχές μπορούν να υπερασπίζονται ελεύθερες πατρίδες…

Θεωρώ ότι η ελληνική ψυχή, η αθάνατη ελεύθερη ελληνική ψυχή, είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα κατορθώματα του Ελληνισμού, ένα εκ των οποίων είναι και το Έπος του ’40 το, οποίο γιορτάζουμε σήμερα.

Οι πιλότοι της ομάδας ΖΕΥΣ, αποκτάτε επιπλέον ειδικές δεξιότητες και για τις πτήσεις επίδειξης. Είναι απορία αρκετού κόσμου αυτό… Αυτές οι ειδικές ικανότητες, μπορούν να αποβούν χρήσιμες σε περίπτωση αποστολής ή ακόμα και αερομαχιών;

Οι ιπτάμενοι της ομάδας Ζευς δεν αποκτούν, προφανώς, επιπλέον δεξιότητες για να εκτελέσουν την πτήση επίδειξης. Οι Ιπτάμενοι της Ομάδας δέχονται μία επιπλέον πτητική εκπαίδευση σε πτήσεις επίδειξης, έτσι ώστε να εκτελούν τους ελιγμούς αυτούς ασφαλώς, αλλά ταυτόχρονα με την απαραίτητη ακρίβεια και άνεση.

Ποιος είναι ο πιλότος της Ομάδας «ΖΕΥΣ»

Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος – Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006.

Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Δύο διαφορετικές εμπειρίες, ένας κορυφαίος επαγγελματισμός

Ο Σμηναγός (Ι) Χαρίτος πετάει σε κανονικές αποστολές με μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι μέλος της ομάδας «ΖΕΥΣ» από το 2014. «Στην ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 έχω περάσει μέσα από πολλά πόστα, έχω υπάρξει o narator (σ.σ το στέλεχος που περιγράφει το πρόγραμμα επίδειξης στους παρευρισκόμενους) όπως και μέλος της ομάδας καταγραφής της επίδειξης του «ΖΕΥΣ». Φέτος επελέγην να γίνω ο Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας», εξήγησε, περιγράφοντας την πορεία του μέχρι τα χειριστήρια του «ΖΕΥΣ» και με αφορμή την εναέρια επίδειξη που έκανε κατά την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα οι κανονικές αποστολές και αυτό που κάνεις σε μια πτήση επίδειξης της ομάδας «ΖΕΥΣ» που έχουμε αναλάβει ως Ομάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που το φέρνουμε εις πέρας με αυτό τον τρόπο και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος βιώνει το 2023 ως την πρώτη του σεζόν στο ρόλο του Ιπτάμενου Επίδειξης της Ομάδας «ΖΕΥΣ» και ήδη με την ομάδα μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχει συμμετάσχει στο αεροπορικό σόου «Meeting National de l’Air – 70 ans de la Patrouille de France» στο Salon-de-Provence στη Γαλλία τον περασμένο Μάιο, στο «International AIR SHOW Radom 2023» στην Πολωνία, όπως και στη διοργάνωση «Belgian Air Force Days 2023». ο Σμηναγός (Ι) Χαρίτος χαρακτήρισε τις εν λόγω εμπειρίες ως συναρπαστικές και πρόσθεσε: «οι συμμετοχές αυτές είναι συναρπαστικές για εμάς, καθώς βλέπουμε τόσο τον κόσμο που ήταν πολύς, όσο και τις πολλές συμμετοχές με πληθώρα αεροσκαφών… Εκτιμώ πως σε όλες αυτές τις συμμετοχές της Ομάδας «ΖΕΥΣ» (σ.σ στα αεροπορικά σόου εκτός Ελλάδας) άρεσε το πρόγραμμά μας», σχολίασε ο έμπειρος χειριστής.

Για την νέα αυτή εμπειρία δήλωσε ότι νιώθει ευγνώμων και τόνισε: «πάντα ήθελα να καταφέρω να πετάξω με ένα F-16 Block 52+ και εφόσον το κατάφερα, είχα και την τύχη η ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων να έχει έδρα τη Σούδα». Ερωτηθείς αν το κόκπιτ του «ΖΕΥΣ» ήταν όνειρο και στόχος του, απάντησε: «εννοείται πως αυτό ήταν κάτι που ήθελα να κάνω και είμαι ευγνώμων που συνέβη».

Ο Σμηναγός Χρήστος – Πάρις (Ι) Χαρίτος πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου του 2023 εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 ενώ το 2012 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Πηγή: newsbomb.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ