“Όχι στη χρήση Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακού κέντρου της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ”

291

Μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ η εμπλοκή της χώρας μας και της περιοχής μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακού κέντρου της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, εναντίων της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης ΕΕ-ΝΑΤΟ για τη μετατροπή της Λάρισας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα, σε αμερικανοΝΑΤΟικό, πολεμικό προγεφύρωμα για επιθέσεις σε βάρος άλλων λαών, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστώντας την περιοχή μας στόχο αντιποίνων!

Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια κατά την προσέλευση του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ότι θα “προσφέρει” την Λάρισα ως επιχειρησιακό κέντρο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, εναντίων της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ αποδέχτηκαν την πρόταση του για την χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας, αναλαμβάνοντας μάλιστα η Ελλάδα την διοίκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, λειτουργεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΣΕΕΕ European Union Operation Headquarters, EU OHQ- Larissa). Ενεργοποιήθηκε στις 24-3-2006 και το 2014 λειτούργησε ως το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ).
Επίσης, η Λάρισα έχει ήδη ενταχθεί δυναμικά στον σχεδιασμό των Αμερικανών, καθώς έχει αναδειχθεί σε κεφαλαιώδες αεροδρόμιο και με σκοπό να γίνει η τρίτη νατοϊκή βάση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (μη επανδρωμένα «αεροχημάτα» drones, τύπου MQ-9 Reaper–Θεριστής, αεροσκάφη τύπου 4 MQ- 4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει ιδιαίτερη αξία για τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην προσπάθεια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής των Βαλκανίων, της διείσδυσης στις χώρες της Aνατολικής Ευρώπης.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Λάρισας, και ουσιαστικά όλης της χώρας, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν γίνεται για το συμφέρον ή την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Απεναντίας αναβαθμίζονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ματώνουν από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους.
Οι πόλεμοι έχουν στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια διωγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και διδάσκουν τους λαούς να αντιμετωπίζουν πιο αποφασιστικά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και να αποφεύγουν τις παγίδες.
Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς.
Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους καλούμε να αντιταχτούν στη μετατροπή της 110 ΠΜ σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και στη χρήση του Στρατηγείου Λάρισας στις επιχειρήσεις της ΕΕ-ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Ως Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της πόλης μας και της χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και σε επικίνδυνο στόχο – μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τους ανταγωνιστές τους.

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας:
• Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
• Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
• Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
• Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ