Οι Θεοί δεν ήταν πια μόνοι – Η μέρα που ο Χρήστος Κάκαλος πάτησε την κορυφή του Ολύμπου

599

Οι δύο Ελβετοί για να αξιοποιήσουν τις οκτώ ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για τη χολέρα αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό τους όνειρο. Στις 28 Ιουλίου το βράδυ φθάνουν στο Λιτόχωρο και αφού παίρνουν για οδηγό τον κυνηγό αγριοκάτσικων Χρήστο Κάκαλο ξεκινούν την επόμενη μέρα για τη Μονή Αγίου Διονυσίου.

Τότε συνειδητοποιούν ποιος είναι ο δρόμος για την ψηλότερη κορυφή. Αργότερα κατηφορίζουν τη ρεματιά του Μαύρου Λόγγου και του Ενιπέα και το βράδυ φθάνουν κατάκοποι στη Μονή. Στις 31 Ιουλίου όλη την ομάδα παίρνει το δρόμο της επιστροφής, όμως λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι αποφασίζουν να επιχειρήσουν την ανάβαση στην ψηλότερη και απάτητη μέχρι τότε κορυφή του Ολύμπου, έτσι γυρνούν πίσω και κατασκηνώνουν τα Πριόνια όπου όλο το βράδυ δοκιμάζονται από μία φοβερή θύελλα.

Την επόμενη μέρα, ταλαιπωρημένοι, ανηφορίζουν τον Μαύρο Λόγγο και το απόγευμα φθάνουν στην καλύβα όπου και διανυκτερεύουν. Πριν να ξημερώσει ακόμα, ξεκινάνε με ομίχλη και ελαφρό χαλάζι ο Χρήστος Κάκαλος και οι δύο Ελβετοί. Έπειτα από μία κοπιαστική ανάβαση μέσα από μικρές χαράδρες και απότομες σάρες, με μία τελευταία προσπάθεια ανεβαίνουν σε μια στενή κορυφογραμμή.

Τότε είδαν ότι υπήρχε και «πιο ψηλά»

Σε ένα ξάνοιγμα όμως του καιρού βλέπουν μπροστά τους μία άλλη ενντυπωσιακή κορυφή ψηλότερα από αυτούς και καταλαβαίνουν το λάθος τους. Απογοητευμένοι παίρνουν το δρόμο του γυρισμού. Αλλά, όπως θα γράψει αργότερα ο Μπουασονά: «Στην καρδιά κάθε θνητού βρίσκεται ένα κομματάκι από τη φωτιά του Προμηθέα».

Δίχως άλλη κουβέντα ο Κάκαλος αφήνει τα φωτογραφικά σύνεργα που κουβαλούσε και ρίχνεται μπροστά. Σκαρφαλώνει με πείσμα στους λείους και επικίνδυνους βράχους ακολουθούμενος από τους δύο Ελβετούς. Σε λίγο είναι το τέρμα. Δεν πάει παραπάνω. Βρίσκονται στην κορυφή!

Ο Κάκαλος αναρριχήθηκε πρώτος στην κορυφή, η οποία ονομάστηκε αρχικά «Κορυφή Βενιζέλος»  και αργότερα Μύτικας. Έτσι στις 2 Αυγούστου του 1913 ώρα 10:25 το πρωί κατακτιέται η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, η απάτητη μέχρι εκείνη τη στιγμή κορυφή του Ολύμπου! Οι Θεοί δεν θα είναι ποτέ πια μόνοι στην κατοικία τους…

Ποιος ήταν ο Χρήστος Κάκαλος

Ο Κάκαλος ήταν κυνηγός αγριοκάτσικων και τον πήραν οδηγό η αποστολή των Ευρωπαίων. Είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα στην κορυφή του Ολύμπου. Φημολογείται ότι ανέβηκε στο Στεφάνι από τα Καζάνια και ότι κοιμήθηκε σε μία «σπηλιά» κάτω από το Στεφάνι, δηλαδή σχεδόν στον αέρα, δεμένος μόνο με σχοινιά.

Ο Χρήστος Κάκαλος ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Ως το τέλος της ζωής του, ο μπαρμπα-Χρήστος, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, εξακολουθούσε να κάνει ορειβασία. Το 1972, λίγο πριν το θάνατό του, ανέβηκε σε ηλικία 93 χρονών στον Όλυμπο. Πέθανε τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 χρονών.

*Στη φωτογραφία, ο Χρήστος Κάκαλος αριστερά με τον ορειβάτη Κ. Ζολώτα (φωτό Ι. Ζολώτας)

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ