Παλαιοί Πόροι Πιερίας: Βρες το μυστικό στο Βουνό των Θεών! ΦΩΤΟ

2234

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας, αλλά και οι κοντινοί νομοί στον δικό μας, έχουν πανέμορφα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς και να αδειάσεις μυαλό και ψυχή από τα συνηθισμένα. Άλλα πιο γνωστά και άλλα καλά κρυμμένα και ίσως λίγο ανεκμετάλλευτα ακόμα, σε προσκαλούν να τα επισκεφτείς με την πρώτη ευκαιρία.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που σε γοητεύει η ησυχία και τα πέτρινα δρομάκια λοιπόν, ετοίμασε το αυτοκίνητο και ας ανηφορίσουμε για Παλαιούς Πόρους Πιερίας. Το λιγότερα κοσμοπολίτικο αδελφάκι του Παλιού Παντελεήμονα, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600μ και έχει όλα αυτά που μπορούν να μετατρέψουν μια απλή κυριακάτικη εκδρομή σε όνειρο.

Σε μόλις 68 Χλμ από την Λάρισα και αφού έχεις διανύσει μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο, θα βρεθείς μπροστά στο μεγάλο άνοιγμα στην είσοδο του χωριού, οπού μπροστά σου απλώνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος και τα παράλια της Πιερίας. Το αυτοκίνητο κάλο θα ήταν να το αφήσεις στην είσοδο του χωριού και να απολαύσεις την διαδρομή μέχρι την πλατεία με τα πόδια.

Ο ίσκιος του μεγάλου πλατάνου, αλλά και τα νερά που τρέχουν τριγύρω θα σε ηρεμήσουν. Μπορείς να καθίσεις στην παραδοσιακή ταβέρνα της πλατείας- κάποτε το κτίριο ήταν το Δημοτικό Σχολειό του χωριού- και να αφήσεις το μάτι σου να περιπλανηθεί στην μαγεία αυτού του τόπου.  Πάνω από την πλατεία δεσπόζει ο βυζαντινός ναός του Αγ. Γεωργίου, πετρόκτιστος και επιβλητικός. Αν πάρεις τον χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία μπορείς να φτάσεις στην τοποθεσία Πλατάνια και να ξεδιψάσεις από το παγωμένο νερό της πηγής.

Το χωριό δεν έχει τον κοσμοπολιτικό αέρα του Παλιού Παντελεήμονα αλλά έχει κάτι που σπάνια βρίσκεις πια. Διαθέτει ένα μαγνητισμό που θα τον νιώσεις από την στιγμή που θα περπατήσεις στα δρομάκια του. Η μυρωδιά της χλωροφύλλης και η ησυχία θα σε αποφορτίσουν και δύσκολα θα θες να φύγεις.

Είναι ιδανικός προορισμός για όσους χαίρονται να περπατάνε στην φύση ή γι αυτούς που θέλουν να αποφορτιστούν από την φασαρία και το άγχος της ζωής στην πόλη. Οι Παλαιοί Πόροι, είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Ολύμπου και αξίζουν λίγο από τον χρόνο σου. Και είμαι σίγουρη ότι αν πας μια φορά, θα θέλεις να βρίσκεσαι εκεί συνέχεια. Είναι σαν οι Θεοί να σε προκαλούν να τους ακολουθήσεις  και να ζήσεις σ’ αυτό το πανέμορφο μέρος, την δίκια σου ιστορία.

Φωτογραφίες: ilarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here