Πορεία για Αθήνα χαράσσουν οι αγρότες – Δεν ικανοποίησαν τα μέτρα της κυβέρνησης

232

Κορυφώνεται η αγωνία στις τάξεις του αγροτικού κόσμου με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία έναντι των κυβερνητικών μέτρων με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδικό διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας»
Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.

Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Μαξίμου και έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά.

Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.

ΕΦΚ και ηλεκτρικό ρεύμα στο τραπέζι του διαλόγου
Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Φθηνότερο ρεύμα 2+8 και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.

Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».

Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.

Χαμηλοί τόνοι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στο Mega για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ήταν συγκροτημένος ο τρόπος που υπεβλήθησαν τα αιτήματα και συγκεκριμένη, μελετημένη και στενευμένη η πρόταση του πρωθυπουργού. «Απαντάει στα δυο βασικά τους αιτήματα. Η πρόταση για το ρεύμα είναι για δυο χρόνια στα όρια του κόστους. Είναι σημαντικό ότι δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτή τη δίκαιη πρόταση του πρωθυπουργού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η πρόταση για τη ρύθμιση όλων των χρεών όλων των αγροτών στο ρεύμα σε βάθος 10ετίας χωρίς τόκους. Για το αγροτικό πετρέλαιο θα έχουμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για 3η χρονιά, εμπροσθοβαρώς με προκαταβολή 50% και ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο τρόπο καταβολής», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτηθείς τι θα κάνουν οι αγρότες τώρα, δήλωσε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει την απόφασή τους. «Μπορώ να πω ότι σε συνδυασμό με όσα έχουν δοθεί σε δύσκολες περιόδους από την κυβέρνηση, είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις», σημείωσε.

Για την αντίδραση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι αγρότες κλείσουν δρόμους απάντησε πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την ελεύθερη διέλευση των πολίτων.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ