Προς παράταση του lockdown, γιορτές με κλειστά μαγαζιά -Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away

393

Στις 11 το πρωί ο Στέλιος Πέτσας και ο Αδωνις Γεωργιάδης θα… λύσουν τις απορίες για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εγκρίνοντας μόνο τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων με τη μέθοδο click away. Στην εισηγησή τους, δίνουν ακόμη πράσινο φως για να ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Η λειτουργία τους αναμένεται να γίνει κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα.

Για τα κομμωτήρια μάλιστα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρει πως δεν αποκλείεται να ανοίξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το υπουργείο Ανάπτυξης να τονίζει ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα.

Να τονιστεί πως πριν το κλείσιμο των καταστημάτων, ίσχυαν τα εξής μέτρα:

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.
Από Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν και τα βιβλιοπωλεία και αυτά με αυστηρούς όρους και μέτρα.

Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away
Αδωνις Γεωργιάδης και Στέλιος Πέτσας αναμένεται να ανακοινώσουν ακόμη ποια εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Οπως εξήγησε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα εμπορικά κέντρα, αλλά θα λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη σε δρόμο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ετσι, από Δευτέρα, με τη μέθοδο του click away αναμένεται να λειτουργήσουν καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», τόνιζε ήδη από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πάντως, το πρόβλημα με το άνοιγμα στους παραπάνω κλάδους είναι πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away, με τους εμπόρους να εκφράζουν τις ενστάσεις τους.

Οι σκέψεις για τις εκκλησίες
Σε ότι αφορά στις εκκλησίες αναμένεται να λειτουργήσουν συγκεκριμένες ημέρες και με πολύ αυστηρά μέτρα.

«Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία τότε αναπόφευκτα εφαρμόζονται διακρίσεις και καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας», τόνισε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος στην ανακοίνωσή του, ενώ υπογραμμίζει πως, στη διάρκεια της πανδημίας, στις εκκλησίες τα μέτρα εφαρμόστηκαν με σχολαστική ακρίβεια.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here