Ρένα Καραλαριώτου: Ενωτική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές

384

Έκοψε την πίτα της παράταξης της παρουσία πλήθους κόσμου

«Μπροστά μας έχουμε τέσσερα χρόνια. Θα ελέγχουμε την Δημοτική αρχή. Θα αναδεικνύουμε τα λάθη της και τις αστοχίες της. Θα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, ασκώντας μια εποικοδομητική, θεσμική αντιπολίτευση. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, το 44% σχεδόν των Λαρισαίων, ψήφισε την δικιά μας παράταξη την δεύτερη Κυριακή και έχω μια τεράστια ευθύνη απέναντι τους, όλοι μας έχουμε όσοι συμμετείχαμε στο ψηφοδέλτιο. Η παράταξη μας εκφράζει μια πλατιά συμμαχία συμπολιτών μας με διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές. Αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα και της πρώτης και τη δεύτερης Κυριακής. Γι’ αυτό βάζουμε τη Λάρισα πάνω απ’ όλα. Γιατί ο τόπος μας, μας ενώνει».

Με τα λόγια αυτά η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει η δημοτική παράταξη «Λάρισα- Μπροστά» τη νέα τετραετία στο δημοτικό συμβούλιο.

Μιλώντας ενώπιον μελών στελεχών της δημοτικής της παράταξης, καθώς και πλήθους κόσμου, η κα Καραλαριώτου έκανε λόγο για «στρατηγική, σύνθεση και ενότητα», ώστε να τιμηθεί η εντολή των Λαρισαίων πολιτών. «Δική μου ευθύνη είναι, αυτή η παράταξη να λειτουργεί ομαδικά και συλλογικά προς όφελος των συμπολιτών μας», τόνισε η ίδια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πάνω από οποιαδήποτε προσωπική, ανθρώπινη πικρία για το αποτέλεσμα των εκλογών , υπάρχει η αγάπη μας για τη Λάρισα, για τον τόπο μας».

Μιλώντας για τις πρώτες κινήσεις της δημοτικής αρχής η κα Καραλαριώτου στάθηκε ιδιαίτερα στην Μελέτη για την αξιοποίηση του Παλαιού Κοιμητηρίου ως χώρου μνήμης και ιστορίας και σε εκείνη που αφορά το Ρολόι της πόλης, καθώς και στη δημιουργία παρκινγκ για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως και στην αξιοποίηση και ανάδειξη του Πηνειού, προτάσεις που όπως τόνισε χαρακτηριστικά ήταν όλες στο προεκλογικό πρόγραμμα της δικής της παράταξης και κάποιες είχαν λοιδορηθεί, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Αρχαίο Θέατρο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ίδια ζήτησε να ανοίξει δημόσια η συζήτηση . «Έχουμε ιστορική ευθύνη. Όπως την δική τους ιστορική ευθύνη ανέλαβαν προηγούμενες δημοτικές αρχές, ειδικά απ το 1981 έως το 1989, που έγιναν οι μεγάλες απαλλοτριώσεις, που γκρεμίστηκαν οι πολυκατοικίες πάνω από το αρχαίο Θέατρο. Τότε κάποιοι έλεγαν ότι θα σταματούσε η επιχειρηματικότητα. Η Ιστορία τους διέψευσε .Σήμερα εμείς θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα . », σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων.

«Πιστεύω βαθιά στο θεσμό της Αυτοδιοίκησής και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανασυγκρότηση της χώρας μας. Πιστεύω βαθιά ότι το εθνικό στοίχημα για ανάπτυξη θα κριθεί στην πραγματική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες. Γι αυτό και απαιτείται η αυτοδιοίκηση να μπει μπροστά στη μάχη της ανάπτυξης. Ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης υποδεικνύει την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται συνεπώς το πολιτικό σύστημα να κάνει βαθιές και ριζικές αλλαγές. Επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού. Με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και μεγαλύτερη τοπική αυτονομία. Με διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Α και Β Βαθμού Αυτοδιοίκησης , Κράτους και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Απαιτείται μία μεταρρύθμιση που θα αναφέρεται όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην λειτουργία του κράτους», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Καραλαριώτου, περιγράφοντας το όραμα της για τον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η επένδυση σε ένα εντελώς νέο μοντέλο ανάπτυξης. Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα εντελώς νέο τοπικό αναπτυξιακό μοντέλο έξω από τις λογικές του χθες. Αποτελεσματικό, με το βλέμμα στις εξαγωγές, το σύγχρονο μάρκετινγκ και την τεχνολογία δημιουργώντας την «Ψηφιακή Πόλη» του μέλλοντος. Να δρομολογήσουμε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στόχο έργα που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Να μελετήσουμε τις ευκαιρίες που παρέχει ο τοπικός πολιτισμός, διαμορφώνοντας μια ελκυστική πολιτιστική ταυτότητα. Να προωθήσουμε τον τουρισμό, κυρίως των αστικών κέντρων. Θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει επιτέλους, ως μοχλός ανάπτυξης που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες. Αν το καταφέρει, θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού πλούτου, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Είναι πια σαφές ότι μόνο ο στοχευμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός μιας πόλης, μιας περιοχής, μιας περιφέρειας θα οδηγήσει σε αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, η οποία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Σημαίνει πριν από οτιδήποτε, μια ενωτική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και για δομικές αλλαγές σε όσα μας κρατάνε πίσω», κατέληξε η κα Καραλαριώτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ