Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο μετά τα κρούσματα

134

Του Δημ. Κατσανάκη

Σε πονοκέφαλο για τις τοπικές και όχι μόνο αρχές εξελίσσεται η νέα εστία νοσούντων από κορονοϊό, που άρχισε να διαμορφώνεται στη δομή των προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο. Ο εντοπισμός δέκα κρουσμάτων το τελευταίο 48ωρο ανησύχησε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που αποφάσισε το κλείσιμο της δομής από χθες το πρωί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.
Η εμφάνιση των κρουσμάτων στη δομή του Κουτσόχερου φαίνεται να συνδέεται με αγροτικές δραστηριότητες σε περιοχές παρακείμενου Δήμου, όπου οι πρόσφυγες – μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες.
Παρά τις εκατοντάδες δειγματοληψίες, που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στη δομή από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε πρόσφυγας θετικός στον ιό με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο οι ιχνηλατήσεις των επαφών του και των ανθρώπων του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος.
Από τις ιχνηλατήσεις και τη λήψη δεκάδων δειγμάτων, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εντοπίστηκαν άλλα 9 κρούσματα από τα οποία 8 αφορούν δύο οικογένειες. Με τις ιχνηλατήσεις να συνεχίζονται προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος και τα θετικά κρούσματα του ιού να μπαίνουν σε καραντίνα και να απομονώνονται από τους υπόλοιπους ενημερώθηκαν διαδοχικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που προχθές αργά το βράδυ αποφάσισε το κλείσιμο της δομής δίνοντας σχετικές οδηγίες για πλήρη απαγόρευση της εισόδου και της εξόδου των προσφύγων.
Η απόφαση άρχισε να υλοποιείται χθες το πρωί, οπότε και κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δομή δέκα περίπου μετανάστες που είχαν αναχωρήσει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ για τις αγροτικές εργασίες ενώ αργά χθες το απόγευμα υπογράφτηκε και η Κοινή Απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την απόφαση επιβάλλονται προσωρινά απαγορευτικά μέτρα για την είσοδο και έξοδο στη δομή από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου με εξαίρεση τον διοικητή, τους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους φορείς και καλείται η Ελληνική Αστυνομία να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης. Ήδη από χθες το μεσημέρι στο Κουτσόχερο βρίσκονται τρία περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας για να διασφαλίσει την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

ΟΚΤΩ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Στο μεταξύ δέκα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 8 στη Λάρισα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.
Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα, που προέρχονται από τη συρροή κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως.
Τα υπόλοιπα δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή των Τρικάλων, προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως και αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων (15.09.2020). Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται 13 άτομα στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, 4 άτομα είναι διασωληνωμένα στη ΜΕΘ, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο 4ο όροφο, βρίσκονται άλλα δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και ακόμα δύο που θεωρούνται ύποπτα.

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων και στη Θεσσαλία, που ακολουθεί τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης σε ολόκληρη τη χώρα, δεν περνά απαρατήρητη από τα στελέχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό, που διαπιστώνουν ότι τόσο η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων όσο και η ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 δέχονται έντονες πιέσεις και πλησιάζουν τα όρια πλήρωσής τους. Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησαν οι υγειονομικοί, που έχουν επωμιστεί με την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης, με αποτέλεσμα προχθές να συγκληθεί ειδική σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τη συμμετοχή των διευθυντών των ΤΕΠ, των ΜΕΘ, παθολόγων και πνευμονολόγων από τα νοσοκομεία της Δυτικής Θεσσαλίας και αντικείμενο τη μεταφορά των θετικών κρουσμάτων από τα νοσοκομεία της Καρδίτσας και των Τρικάλων στη Λάρισα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τη ροής ασθενών θετικών κρουσμάτων από τα δύο νοσοκομεία και επισημάνθηκε ο κίνδυνος ενόψει του Νοέμβρη, οπότε αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων του νέου κύματος, να μπλοκάρουν οι δομές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε τα ήπια κρούσματα να παραμένουν και να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Καρδίτσας και των Τρικάλων σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών και γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και μόνο τα σοβαρά περιστατικά με πιθανότητες διασωλήνωσης να μεταφέρονται στη Λάρισα.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, ότι θα αποσυμφορηθούν τόσο η ΜΕΘ όσο και η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων ώστε να μπορούν να νοσηλεύσουν τα σοβαρά κρούσματα του κορονοϊού.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here