Τέμπη: «Χωρίς τη φωτιά οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι» – Πόρισμα-καταπέλτης των πραγματογνωμόνων των οικογενειών

576

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.
Τα δάκρυα των συγγενών των θυμάτων δεν έχουν στεγνώσει, ενώ στα αυτιά τους ηχούν ακόμη τα ουρλιαχτά των αγαπημένων τους προσώπων την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες που είχαν τυλίξει τις δύο αμαξοστοιχίες.

Ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, μιλώντας στο Live News τονίζει ότι από τα 57 θύματα τουλάχιστον πέντε πέθαναν από την έκρηξη και την πυρκαγιά.

«Για ένα από τα πέντε θύματα το γνωρίζουμε από τις ιατροδικαστικές αναλύσεις και για τα άλλα τέσσερα έχουμε μαρτυρίες που διασταυρώνονται. Αν δεν ήταν η φωτιά θα είχαν ζήσει», εξηγεί.

Και προσθέτει: «Οι ιατροδικαστικές αναλύσεις λένε οι 30 από τους 57 είναι απανθρακωμένοι, αλλά η αλήθεια είναι από τους 30 οι περισσότεροι από τους 20 είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης».

Εντοπίστηκε ξυλόλιο σε επτά διαφορετικά σημεία
Ερωτώμενος αν κάποιο από τα δύο τρένα μετέφερε κάτι εύφλεκτο, ο κ. Λακαφώσης απάντησε ότι σύμφωνα με την ανάλυση του γενικού χημείου του κράτους, από δειγματοληψίες που ελήφθησαν 29 ημέρες μετά την τραγωδία, «σε επτά διαφορετικά σημεία εντοπίστηκε χημικός διαλύτης (ξυλόλιο), ο οποίος είναι αρκετά εύφλεκτος και θα μπορούσε να είχε προκαλέσει κάτι από αυτά που είδαμε στις εικόνες. Η παρουσία του βέβαια εκεί δεν δικαιολογείται».

Μάλιστα, τα τρία από τα επτά σημεία που βρέθηκε το ξυλόλιο, είναι στο χώμα, στην πίσω μεριά των γραμμών. «Εκεί που δεν πλησίασαν οι μπουλντόζες και δεν έγιναν επεμβάσεις», επισημαίνει ο πραγματογνώμονας και εκτιμά ότι 2-5 κυβικά μέτρα μετέφερε κάποιο από τα δύο τρένα.

Σήμερα κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή το τελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων, στο οποίο αναφέρεται ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης. «Ποια είναι αυτή η ύλη εμείς δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα από τις αρχές», καταλήγει.

Πηγή: megatv.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ