Τελευταία ανοιχτή ξενάγηση στο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα»

247

Αυλαία για την έκθεση «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα»-Συλλογή Νικόλαου Παπαθεοδώρου με ανοιχτή ξενάγηση κοινού από τον ίδιο τον συλλέκτη κ. Παπαθεοδώρου την Πέμπτη 31 Αυγούστου και ώρα 19:30.
Η έκθεση ξεκίνησε το «ταξίδι» της το Δεκέμβριο του 2022 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα μία ιστορική έκθεση, στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα». Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).
Η έκθεση, υπό τον νοηματικό σχεδιασμό της επιμελήτριας, ιστορικού της τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη αναπτύσσεται σε ενότητες που ακολουθούν ένα αφηγηματικό σύνολο με σκοπό να προκαλέσει στον επισκέπτη συναισθήματα, να του ανασύρει μνήμες, βιώματα, εμπειρίες και παράλληλα να του δώσει τη γνώση για να κατανοήσει καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του. Συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, τα τεκμήρια, της οποίας, φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής Ν. Παπαθεοδώρου. Οι δύο τελευταίες ενότητες παρουσιάζουν την πορεία της συγκρότησης της συλλογής από την αρχική έμπνευση, τις πρώτες επιλογές με τα «ανεκτίμητα αντικείμενα», το ενδιαφέρον πάνω σε θέματα γενικά για τη Θεσσαλία και την τελική επικέντρωση στην πόλη της Λάρισας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, ημερίδες, διαλέξεις και πολλές οργανωμένες ξεναγήσεις σε συλλογικότητες και μεμονωμένους επισκέπτες με πρωτοφανή επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού.
Συμμετοχή δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες:
Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Tηλ.2410623615
Email:[email protected]
www.katsigrasmuseum.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ