Τέλος οι τζάμπα ξαπλώστρες στα παράλια της Λάρισας

4178

«Αλμυρά» αναμένεται να είναι τα μπάνια των Λαρισαίων ακόμα και στις παραλίες του νομού και αυτό σίγουρα δεν θα οφείλεται μόνο στο αλάτι της… θάλασσας. Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και η νέα στρατηγική του Υπουργείου που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και εντατικούς ελέγχους, αλλάζουν όλα όσα γνωρίζουμε ακόμα και στις παραλίες των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

Επί της ουσίας η αλλαγή στην πολιτική της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ασυγκράτητη ακρίβεια οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστηματαρχών να αναζητήσουν νέο έσοδο για να μπορέσουν να «βγάλουν τη χρονιά». Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των επαγγελματιών από τα παράλια του Νομού Λάρισας η πρώτη άμεση λύση είναι να χρεώνεται η ξαπλώστρα με ένα ποσό της τάξης των 3 ευρώ ή να υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση ανά ζευγάρι. Με αυτον τον τον τρόπο θα αναζητήσουν έσοδα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις λιγότερες ξαπλώστρες που θα τοποθετηθούν φέτος, κάτι που συνεπάγεται μικρότερο τζίρο.

Ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλιών Νομού Λάρισας και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγιοκάμπου. Εξηγεί στην «Ε» πως μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι θετικά από την κίνηση του κόσμου. Παρατηρεί ωστόσο πως εξαιτίας της νέας κανονιστικής που περίμεναν από την Κτηματική για το πώς θα στήσουν τους χώρους τους, κάποιοι άργησαν να ξεκινήσουν τη σεζόν τους. «Τέτοια περίοδο άλλη χρονιά ήμασταν όλοι έτοιμοι» υποστηρίζει.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την περιοχή. Τα πρώτα Σαββατοκύριακα ήταν καλά για την περιοχή και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση αν κρατήσει και ο καιρός».

Τι γίνεται όμως με τις τιμές είναι η ερώτηση που στο άκουσμά της αφήνει έναν αναστεναγμό πριν απαντήσει.

«Κάθε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν για τους επαγγελματίες και φυσικά και για τον κόσμο. Όλοι βλέπουμε πως η ακρίβεια καλπάζει και οι καταστηματάρχες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αυξηθούν τα προϊόντα τους. Όμως μετά τη μεγάλη αυστηρο- ποίηση των μέτρων για τα ομπρελοκαθίσματα, αλλά και με τη μεγάλη αύξηση του προστίμου παράβασης οι καταστηματάρχες επιλέγουν να κάνουν κάποιες κινήσεις επιβίωσης».

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ηλιάδη τα περισσότερα καταστήματα επιλέγουν να χρεώνουν πλέον την ξαπλώστρα 3 ευρώ το άτομο, μόνο για τα Σαββατοκύριακα σε πρώτη φάση. Άγνωστο βέβαια είναι τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά στην περίοδο που έχει μεγάλη κίνηση, όπως για παράδειγμα μεταξύ 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου. Οι τιμές για έναν καφέ κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5 ευρώ. Άλλοι πάλι επιλέγουν να θέτουν ένα όριο ελάχιστης κατανάλωσης ανά ζευγάρι ξαπλώστρας. Ελάχιστοι επιλέγουν να αυξήσουν την τιμή του καφέ, καθώς ίσως αυτό από μόνο δεν φτάνει…

«Είναι κινήσεις που δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον πολίτη. Είναι λύσεις ανάγκης για να επιβιώσουν τα καταστήματα. Να συνεχίζουν δηλαδή να είναι ανοιχτά για να μπορούν να δίνουν και εργασία σε τόσο κόσμο που βρίσκεται εδώ» καταλήγει.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ελευθερία

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ