Θεσσαλία: Πρόσφυγες στον τόπο τους οι πλημμυροπαθείς – Μεταφέρθηκαν οι πρώτοι στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου

633

Το μήνυμα του 112 ήχησε σαν εφιάλτης την Κυριακή στους 100 και πλέον εκτοπισμένους πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας Τρικάλων, που εδώ και τρεις εβδομάδες διαμένουν σε σκηνές στο γήπεδο του γειτονικού οικισμού Γριζάνο. Η επερχόμενη κακοκαιρία Elias απειλούσε να καταστρέψει τα ελάχιστα υπάρχοντα που είχαν καταφέρει να διασώσουν από τα λασπόνερα των σπιτιών τους, ενώ και οι ίδιοι βρίσκονταν ξανά σε κίνδυνο. Μεταξύ αυτών, ένας ηλικιωμένος με κομμένο πόδι και άλλοι ευάλωτοι συγχωριανοί του με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν έπρεπε να βρίσκονται σε σκηνές, καθώς χρήζουν ειδικής φροντίδας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», διάβασαν στα κινητά τους οι πληγέντες.

Λίγη ώρα αργότερα, 25 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά μέσα στη δομή προσφύγων αιτούντων άσυλο στο Κουτσόχερο της Λάρισας, που εκκενώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους 900 Σύρους φιλοξενούμενους, ώστε να στεγάσει πλημμυροπαθείς. Η επιχείρηση μεταφοράς συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με λεωφορείο του δήμου να παραλαμβάνει σταδιακά όσους δεν είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης, την ώρα που η κακοκαιρία βρισκόταν προ των πυλών. Στο προσφυγικό camp μεταφέρθηκαν, επίσης, άστεγοι πλημμυροπαθείς από το Κεραμίδι και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα στεγάσουν στα κοντέινερ της δομής τις ελπίδες τους να ορθοποδήσουν.

Ιατρική υποστήριξη μόνο από εθελοντές

«Γινόμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας», λέει στο iatronet.gr η Αθηνά Μπαλάφα, η οποία μέσα από την επιτροπή πλημμυροπαθών που έχει συσταθεί, διεκδικεί κρατική αρωγή και αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Η ίδια και το μόλις 3,5 ετών παιδί της διασώθηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ και φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, όπως και εκατοντάδες άλλοι συγχωριανοί της. Πάνω από 100 έμειναν σε σκηνές στο γήπεδο, με μοναδικούς στεγασμένους χώρους δύο αποδυτήρια και τουαλέτες. «Ένας είναι με κομμένο πόδι, άλλοι σιτίζονται παρεντερικά, υπάρχουν πολλά άτομα που χρειάζονται βοήθεια», αναφέρει, καταγγέλλοντας πως η όποια ιατρική υποστήριξη που είχαν, προσφέρθηκε κυρίως από εθελοντές ΜΚΟ και κοινωνικούς λειτουργούς από το Κέντρο Υγείας.

Η νοσηλεύτρια πρόεδρος και ο ιερέας

Την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Τρικάλων βρέθηκε στον καταυλισμό του Γριζάνου και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον τέτανο στους πλημμυροπαθείς, με τον συντονιστή του, Γιάννη Κουτσονάσιο, να δηλώνει πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και σε υπόλοιπες δομές.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που δέχτηκαν ιατρικού τύπου κρατική μέριμνα. Τα κενά επιχείρησαν να καλύψουν εθελοντές, με την πρόεδρο του Γριζάνου και τον ιερέα του χωριού σε ρόλο συντονιστών.

«Είχαμε και ασθένειες, για τις οποίες φρόντιζα να μεσολαβώ εγώ, είτε για να έρθει γιατρός από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, είτε για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε αυτό», λέει στο iatronet.gr η Ευανθία Κακαδιάρη, που εκτός από πρόεδρος της κοινότητας είναι νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας. «Οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και κάποιοι απ’ αυτούς δεν έπρεπε να βρίσκονται σε σκηνή, όπως ο κύριος με το ένα πόδι, που δεν έχει κάποιον δικό του άνθρωπο για βοηθό», προσθέτει.

Εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες του camp

Με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με τη διαχείριση αμφότερων των ευάλωτων πληθυσμών (πλημμυροπαθών και προσφύγων) από τις αρχές. Επισημαίνει πως η διαχείρισή τους πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, τη σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ καλεί τους αρμόδιους φορείς να μη δρουν αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Η Δομή του Κουτσόχερου, δυναμικότητας 1.300 ατόμων, στήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες στη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, και το 2016 διαμορφώθηκε σε οργανωμένο camp με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή: euro2day.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ