Το πρώτο ελληνικό καραβάνι είναι από τη Λάρισα! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

7619

Με σύντροφό μας το άλογο μπορούμε να μετακινηθούμε και να ζούμε αρμονικά με τη φύση

Της Κρυσταλλίας Μακατού

Στο νομό Λάρισας ξεκίνησε πριν λίγες μέρες το πρώτο ελληνικό καραβάνι και ταξιδεύει στα παράλια της περιοχής. Η ιδέα κατασκευής και λειτουργίας της πρώτης ιπποκινούμενης άμαξας με σκοπό τη μετακίνηση και τη διαμονή είχαν η κ. Ιφιγένεια Πετρίδου και ο κ. Αντώνης Τσουρέκας. Πρόκειται για ένα ξύλινο βαγόνι-σπίτι που περιλαμβάνει όλες τις βασικές ανέσεις και καλύπτει τις ανάγκες όσων αγαπούν τα άλογα, τη φύση και τον εναλλακτικό τρόπο διαβίωσης. Το πρωτοποριακό εγχείρημα πλαισιώνει μια ομάδα ανθρώπων ηλικίας από 7 έως 67 ετών που ακολουθούν και στηρίζουν με άλογα, κάρα, ποδήλατα, πατίνια ακόμη και με τα πόδια! Το καραβάνι είναι ανοιχτό και σε αυτό μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί.

Το ταξίδι ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου από τη Συκαμινέα Ελασσόνας. Κάθε μέρα η άμαξα διανύει 15-20 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή ενδείκνυται για τις αντοχές των αλόγων, τους συμπαθείς: Κεραυνό, Μεμά και Ιδάλγο. Στα άλογα συνδράμει το σκυλάκι Τζι, που γαβγίζει με ενθουσιασμό βοηθώντας τα άλογα κάθε φορά που οι οδηγοί του καραβανιού ενθαρρύνουν τα ζώα στην εκτέλεση της διαδρομής. Επόμενος σταθμός του καραβανιού ήταν η Καλλιπεύκη, οι Νέοι Πόροι, η Αλεξανδρινή, το Κόκκινο Νερό, η Παλιουριά και η Βελίκα. Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές το καραβάνι βρίσκεται στη Βελίκα και το ταξίδι του συνεχίζεται…


Το ταξίδι του πρώτου καραβανιού στην Ελλάδα περιλαμβάνει ευχάριστες εκπλήξεις, απρόσμενα γεγονότα και μοναδικές εμπειρίες. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων δείχνουν υπομονή και συμπάθεια για το καραβάνι που προπορεύεται αργά στην άσφαλτο, μικροί και μεγάλοι σπεύδουν να φωτογραφίσουν και να εκδηλώσουν τον θαυμασμό τους, και πολλοί ρωτούν με ανυπομονησία «Τι ώρα έχετε την παράσταση;». Όχι άδικα, μιας και τα καραβάνια έχουν ανέκαθεν συνδεθεί με τους περιπλανώμενους καλλιτέχνες ή με τους τσιγγάνους. Φυσικά το καραβάνι της Λάρισας έχει τους δικούς του μικρούς καλλιτέχνες: τα παιδιά που το συνοδεύουν. Ο θίασος «Άλογα και Παιδιά» του καραβανιού θα παρουσιάσει μάλιστα μια ανοιχτή παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς του φίλους τις επόμενες μέρες.

Σκοπός του καραβανιού είναι να προσφέρει χαρά στους περιπλανώμενους διοργανωτές του μέσα από έναν αλλιώτικο τρόπο διαβίωσης και να διαδώσει αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ταξιδιών όπου πρωταγωνιστές είναι τα άλογα και όχι τα μηχανοκίνητα μέσα. Το νόημα δεν βρίσκεται στον προορισμό αλλά στην ίδια την περιπλάνηση που χαρίζει ξεχωριστές εμπειρίες σε όσους ακολουθούν το καραβάνι. Η αγάπη για τα άλογα, οι ισχυροί δεσμοί με τη φύση και η πίστη στα οφέλη που δημιουργεί η συνύπαρξη ανθρώπων όλων των ηλικιών είναι τα θεμέλια του εγχειρήματος. Αμφισβητώντας τον κυρίαρχο σύγχρονο καταναλωτικό τρόπο ζωής, το καραβάνι προτείνει μια διαφορετική ματιά στο να σκεφτόμαστε και να ζούμε απλά και συλλογικά, προπάντων σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.


Μια παλιά περσική παροιμία λέει: «Τα σκυλιά αλυχτάνε, μα το καραβάνι προχωρά». Πολλές φορές όταν ένα καραβάνι ταξιδεύει στην έρημο, μόλις τα αδέσποτα σκυλιά ή τα σκυλιά των Βεδουίνων το αντιληφθούν, αρχίζουν να γαβγίζουν απειλητικά. Ωστόσο, το ταξίδι δεν ανακόπτεται και το καραβάνι συνεχίζει ακάθεκτο το ταξίδι του. Όσο το καραβάνι απομακρύνεται, τα σκυλιά εξακολουθούν να αλυχτάνε, ωστόσο το καραβάνι έχει πια απομακρυνθεί με ασφάλεια. Η παροιμία θέλει να δείξει πως, όταν κάνουμε μια προσπάθεια, πρέπει να προσηλωνόμαστε στον στόχο μας ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, τους φόβους και τα αρνητικά σχόλια. Αντίθετα με τα απειλητικά σκυλιά της ερήμου, το πρωτότυπο καραβάνι της περιοχής μας εισπράττει στο ταξίδι του τα πιο εγκάρδια σχόλια από μικρούς και μεγάλους που το συναντούν στον δρόμο τους. Λοιπόν, καλό κατευόδιο!

*Η κ. Ιφιγένεια Πετρίδου και ο κ. Αντώνης Τσουρέκας ασχολούνται με την εκπαίδευση αλόγων, τη θεραπευτική και ψυχαγωγική ιππασία καθώς και τη φυσική προσαρμοσμένη δραστηριότητα και υγεία για παιδιά.

Δείτε φωτογραφίες και βιντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ