Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ζώων – Άνοιξε το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα

890

Σε λειτουργία έχει τεθεί η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, καθώς απειλείται η δημόσια υγεία στις πλημμυρισμένες -λόγω κακοκαιρίας Daniel- περιοχές της Θεσσαλίας.

Η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel συνεχίζεται με πλήρη εξοπλισμό, με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις, και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την κυβέρνηση είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Με τις ειδικές προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας αυτήν τη δύσκολη διαδικασία ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Λύση στο πρόβλημα έδωσε η λειτουργία της μονάδας στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση.

Η συγκεκριμένη μονάδα άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε το ύψος των νερών στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το αρμόδιο υπουργείο καλεί και τους δήμους της περιοχής να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, η κατάσταση είχε ως εξής για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

Αιγοπρόβατα: 61.786
Βοοειδή: 5.306
Χοιρινά: 19.355
Πτηνά: 123.810
Ωστόσο, σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παραμένει ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ειδικά συνεργεία μέχρι το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί:

Για τα αιγοπρόβατα, 27.436 νεκρά ζώα
Για τα χοιρινά, 10.103 νεκρά ζώα
Για τα βοοειδή, 44 νεκρά ζώα
Για τα πτηνά, 25.400 νεκρά ζώα
Παράλληλα, μετά την ενεργοποίηση, χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9), σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

61.786 αιγοπρόβατα
19.355 χοίροι
5.306 βοοειδή
123.810 πτηνά
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού ο αρμόδιος υπουργός, παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Μιλώντας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

«Η πρόβλεψη θα αφορά και εξάμηνη παράταση και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα, των Νέων Αγροτών, των Σχεδίων Βελτίωσης, στα προγράμματα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και για τα Leader» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα».

Αναφορικά με τη διαχείριση των εδαφών, υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ένας κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών, αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών. Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, τόσο τα φερτά υλικά όσο και τα χώματα που βρίσκονται στα χωράφια θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει δειγματοληψίες του εδάφους, ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ έχει καταρτιστεί χάρτης με 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τόσο τους ιδιώτες όσο και την Ένωση Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ) για τη διάθεση προσφορών σε ζωοτροφές.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ