Ξεκίνησε το Παζάρι του Τυρνάβου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

540

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Παζάρι του Τυρνάβου την Παρασκευή 5 Μάϊου 

Το Παζάρι του Τυρνάβου ξεκίνησε την λειτουργία του και περιμένει το κοινό της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Η καθιερωμένη βόλτα σε συνδυασμό με ψώνια έφτασε και σας περιμένουν από 5 ως 11 Μάϊου.

Ρουχισμός, είδη προικός, παιχνίδια, παραδοσιακά εργαλεία, καλό φαγητό και φυσικά χαλβάς από τους καλύτερους.

Η λέξη προέρχεται (από το αραβικό Κουμ που σημαίνει άμμος και την αραβική επίσης λέξη bazaar = εμποροπανήγυρις).

Το Κούμ παζάρ Τυρνάβου ξεκινούσε πάντοτε μετά το Πάσχα των Ελληνορθόδοξων, την Άνοιξη και μάλιστα πριν φύγουν οι Βλάχικοι πληθυσμοί της Θεσσαλίας για τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, με σκοπό να ψωνίσουν. Ο χώρος της εμποροπανήγυρης ήταν οι όχθες του Τιταρήσιου ποταμού (Ξεριά) στον Τύρναβο και επειδή οι όχθες είναι αμμώδεις, ονομάστηκε Κουμ – Παζάρ.

Τα νεότερα χρόνια, γύρω στον 19ο αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στα 1881, το Κουμ – Παζάρ του Τυρνάβου θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα επισήμως για διάρκεια 8 ημερών, ενώ με νεότερο νόμο η διάρκειά του περιορίστηκε στις 7 ημέρες, με ημερομηνία έναρξης την 5η Μαΐου κάθε έτους.

Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του πρώιμου Ελληνικού Κράτους, η φημισμένη Εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου δεχόταν πωλητές, οι οποίοι πωλούσαν τα δικά τους υπάρχοντα (π.χ. εργόχειρα) και οι αγοραστές αγόραζαν πράγματα για την καθημερινότητά τους, ακόμη και ολόκληρες προίκες για τις θυγατέρες τους, υποψήφιες για γάμο.

Πηγή: tirnavospress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ