Υποκλίνεται όλος ο πλανήτης: Ο 11χρονος «Αϊνστάιν» είναι από τη Λάρισα και κέρδισε μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα

1514

Γιος στρατιωτικών με καταγωγή από τη Λάρισα

Αν και μόλις 11 ετών, ο μαθητής Βασίλης Ντάτης εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Έλληνας  «Αϊνστάιν» αφού κατάφερε να αποσπάσει μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Ο Βασίλης είναι αυτοδίδακτος

Γιος στρατιωτικών με καταγωγή από τη Λάρισα. Με τον προγραμματισμό ξεκίνησε να ασχολείται μόνος του κατασκευάζοντας παιχνίδια στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ «Scratch». «Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η αγάπη μου για τους υπολογιστές, δηλαδή η περιέργειά μου να μάθω τι κρύβεται πίσω από τη λειτουργία τους».

Φοιτώντας στην πέμπτη δημοτικού πήρε το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Οι γονείς του μαζί με τον δάσκαλο του κ. Τσατσαρώνη τον ώθησαν να συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό Γυμνασίου «Πρωτέα», παρόλο που φοιτούσε στην πέμπτη Δημοτικού. Ανάμεσα σε 177 συμμετοχές κατάφερε και απέσπασε την έβδομη θέση. «Έτσι, κατέληξα τον Ιούνιο του 2019 να συμμετάσχω με την ομάδα του συγκεκριμένου Γυμνασίου, “JoBi Team” στον Πανελλήνιο προκριματικό διαγωνισμό για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής κατακτώντας την 1η θέση και παίρνοντας το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα».

Πόσο άγχος είχε

«Το άγχος είναι ένα συναίσθημα με το οποίο έχω μάθει πλέον να ζω. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών που έχω συμμετάσχει με κατέκλυζε, έτσι έμαθα να το διαχειρίζομαι και να το κάνω δημιουργικό, γεγονός το οποίο θεωρώ ως πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή μου».

«Ο παγκόσμιος τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο και σε αυτόν συμμετέχουν περίπου 1000 με 2000 παιδιά, τα περισσότερα από χώρες «υπερδυνάμεις» της τεχνολογίας, όπως η Ταϊβάν, η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ. Όπως είναι λογικό ήταν μία μεγάλη πρόκληση για μένα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με τη ρομποτική». Ταυτόχρονα ήταν και μία τεράστια τιμή. «Που φυσικά μου δόθηκε χάρη στον προπονητή μου τον κύριο Τσατσαρώνη που με ανέδειξε ανάμεσα σε τόσα παιδιά, με στήριξε και με πίστεψε».

«Πιστεύω πως τη διάκριση μου την έδωσε η καλή κατασκευή και ο ορθός προγραμματισμός, σε συνδυασμό με την εμπειρία που είχα αποκτήσει, βελτιώνοντας το ρομπότ και προετοιμάζοντας το για το “μεγάλο»”αγώνα που τον περίμενα πώς και πώς».

Μιλώντας για τα μετάλλια του

«Ήταν ένα όνειρο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως ο τολμών νικά! Η τροποποίηση που έκανα στο ρομπότ μου, κάτι που μέχρι τότε δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ούτε κατασκευαστικά, αφού άλλαξα το «σασί» του, αλλά ούτε και προγραμματιστικά, αφού αφαίρεσα μη αναγκαίες διαδρομές, προκειμένου να εξοικονομήσω χρόνο, άξιζε το ρίσκο. Ένιωσα απίστευτη αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση που η στρατηγική μου αυτή με οδήγησε στην κορυφή» θα πει και τα θαυμαστικά θα γεμίσουν το εικονικό χαρτί.

«Σκέφτομαι να συμμετάσχω στην επόμενη Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο του Καναδά, σε συνεργασία με τον δάσκαλο και προπονητή μου κύριο Κωνσταντίνο Τσατσαρώνη. Βέβαια θα απαιτηθεί να κερδίσουμε αρκετές ελληνικές ομάδες (σ.σ.: γύρω στις 250) για να φτάσουμε ξανά στην πρόκριση, οπότε θα δείξει».

Έχοντας ολοκληρωθεί η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία, ο μαθητής δημιούργησε κανάλι στην πλατφόρμα Youtube με όνομα «Robogeek GR» και μέσα σε 2 μόλις μήνες είχε ήδη 1000 ακολούθους. Η συγκεκριμένη ενασχόληση είναι κάτι που τον γεμίζει πολύ και στον ελεύθερο του χρόνο όπως λέει ο ίδιος: «ανεβάζω βιντεάκια που μπορούν να δουν άτομα της ηλικίας μου αλλά και μεγαλύτεροι. Απ’ ό,τι φαίνεται η ρομποτική μπήκε για τα καλά όχι μόνο στη ζωή μου, αλλά μετά την τεράστια επιτυχία της χώρας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, νομίζω ότι έχει μπει και στην ζωή όλων μας».

Ο 11χρονος επιθυμεί να σπουδάσει στο ΕΜΠ

«Η ρομποτική είναι κάτι που δεν θα σταματήσω ποτέ και με το οποίο έχω σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά. Το όνειρό μου είναι να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να κάνω μεταπτυχιακό στο MIT στην Αμερική, όπου θέλω και να δραστηριοποιηθώ γενικότερα».

Πηγή: enimerotiko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ