«Λουκέτο» έως 90 ημέρες για παραβάσεις υγειονομικών κανόνων

338

Τα καταστήματα θα κλείνουν για 15 ημέρες εάν η επιχείρηση παραβαίνει για πρώτη φορά τους κανόνες, για 30 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης και για 90 ημέρες στην τρίτη παράβαση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου.

Με τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτο» τριών μηνών απειλούνται όσες επιχειρήσεις παραβαίνουν τους υγειονομικούς κανόνες λειτουργίας τους, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της πολιτείας θα επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 50.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως και 90 ημέρες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το «λουκέτο» μπαίνει για 15 ημέρες σε περίπτωση που η επιχείρηση παραβαίνει για πρώτη φορά τους υγειονομικούς κανόνες, για 30 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης και για 90 ημέρες στην τρίτη παράβαση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου. Αντιθέτως, «λουκέτο» 60 ημερών επιβάλλεται στην επιχείρηση εάν η παράβαση έγινε εντός 6 μηνών από την αρχική αναστολή λειτουργίας. Οι κυρώσεις διαφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης των κανόνων αλλά και τα τετραγωνικά μέτρα τής εκάστοτε επιχείρησης.

Ενδεικτικά, η μη τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, της διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και της αναλογίας ατόμων και τετραγωνικών μέτρων επιφέρει σε επιχείρηση 20 τ.μ. τις εξής κυρώσεις: διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε περίπτωση που παραβιάσει τους υγειονομικούς κανόνες για πρώτη φορά, διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, ενώ βαρύτερες κυρώσεις προβλέπονται στην τρίτη παράβαση. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται για 90 ημέρες από την αρχική παράβαση και για 60 ημέρες εάν αυτή πραγματοποιήθηκε εντός 6 μηνών από την αρχική. Διαφορετικές είναι οι κυρώσεις που ισχύουν σε επιχειρήσεις προβολής κινηματογραφικών ταινιών, όπως οι θερινοί κινηματογράφοι, που άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, εάν δεν υπάρχει κενό ανά δύο θέσεις ή εάν το ποσοστό πληρότητας των ατόμων υπερβαίνει το 75%, οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων απειλούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ (πρώτη παράβαση), με αυτό να αυξάνεται στις 3.000 ευρώ εάν παραβιάσουν για δεύτερη φορά τους υγειονομικούς κανόνες. Παράλληλα με το πρόστιμο των 3.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία του χώρου για 15 ημέρες. Το ίδιο τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλονται σε θερινά σινεμά που κάνουν διάλειμμα κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο σχετικά με τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων, διαλείμματα δεν θα πραγματοποιούνται, προς αποφυγήν συνωστισμού.

Τέλος, εάν οι εργαζόμενοι των θερινών κινηματογράφων δεν φορούν ιατρική μάσκα, η επιχείρηση θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο 1.500 ευρώ (πρώτη παράβαση), με αυτό να αυξάνεται στις 3.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης. Εκτός όμως από τα πρόστιμα, στη δεύτερη περίπτωση κινδυνεύει και με «λουκέτο» 15 ημερών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ