Με μικρότερη απόδοση από το ιταλικό διαπραγματεύται το ελληνικό 10ετές ομόλογο

456

Η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, έριξε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού.

Παρόλο που οι αγορές ιταλικών ομολόγων είναι ποσοτικά υπέρτερες (37,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, πλέον των ομολόγων που αγοράζονται από το ΑΡΡ) έναντι των ελληνικών (4,69% δισ. ευρώ), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,36% ενώ του ιταλικού έως το 1,40%.

Σημειώνεται ότι η συνολικές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP έως το τέλος Μαΐου είχαν φθάσει τα 186,6 δισ. ευρώ. Επομένως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η ΕΚΤ θα έχει την ευχέρεια ν’ αγοράσει περίπου 1,160 τρισ. ευρώ!

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 74 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,48% από 1,50% έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,80% από 1,85%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά ο ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1320 δολ. από το επίπεδο του 1,1230 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, και στην συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία παγιώνεται στην επενδυτική κοινότητα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1250 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ