Με «πάγωμα» επενδύσεων σε ΑΠΕ προειδοποιούν 4 ξένες εταιρείες

297

Με παρέμβαση στο Μαξίμου τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιρειών με δραστηριότητα στη χώρα μας στην αγορά των ΑΠΕ και δύο διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων του κλάδου των φωτοβολταϊκών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη συνεχίστηκε χθες ο κύκλος επαφών για το επίμαχο θέμα του ελλείμματος των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και τον τρόπο κάλυψής του.

Η ιταλική Enel, η ισπανική Ιberdtrola και οι γαλλικές EDF και Eren-Total διά των επικεφαλής των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Θανάσης Τσαντίρας, Αντώνης Ξενιός και Θωμάς Φέσσας αντίστοιχα) μαζί και ο επικεφαλής της TΕΡΝΑ Ενεργειακής κ. Γιώργος Περιστέρης, έπειτα από προγραμματισμένη συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιοι και αφού μια ημέρα πριν είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκαν χθες το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου για να εκθέσουν τις θέσεις τους και να υποχρεώσουν ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στο θέμα που έχει αναστατώσει την επενδυτική κοινότητα των ΑΠΕ.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης και ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι πάντα σε συνεργασία με την αγορά. «Είναι στα χέρια του πρωθυπουργού αν θα κρατήσει τους επενδυτές στις ΑΠΕ και το όραμα της πράσινης ανάπτυξης ζωντανά», ήταν το μήνυμα πάντως που μετέφερε η πλευρά των επενδυτών μετά τη συνάντηση στου Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι των θυγατρικών των ξένων εταιρειών με βαρύ χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα φέρονται να μετέφεραν στον πρωθυπουργό τη δυσφορία των μετόχων τους για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και την απόφασή τους να «παγώσουν» τις επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό ανέλυσαν τις θέσεις τους για τη δημιουργία του ελλείμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε από την πανδημία αλλά από την αφαίρεση από τον ΕΛΑΠΕ 400 εκατ. ευρώ στη διετία 2019-2020 μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, μέτρο που ελήφθη για την αντιστάθμιση των αυξήσεων που επέβαλε η ΔΕΗ στα τιμολόγια πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια θέση υποστήριξαν στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Χατζηδάκη χθες το πρωί οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ. Για την κάλυψη του ελλείμματος, η πλευρά των φωτοβολταϊκών έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπιστεί σε μια διετία με τον ρυθμό που αυξάνονται οι ΑΠΕ θα φτάσει τα 2 δισ. Πρότεινε δε ως την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος την επαναφορά της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 και καταργήθηκε το 2019.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΦ μετέφεραν χθες τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ