Μείωση τζίρου αναμένει φέτος μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις

330

Μείωση του κύκλου εργασιών αναμένει για φέτος 1 στις 2 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθώς η πανδημική κρίση και οι επιπτώσεις που προκάλεσε στο σύνολο της οικονομίας η έξαρσή της έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομική τους δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, 6 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσιάστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας, ενώ το 17,6% θεωρεί πως το μέλλον της οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο, διατηρώντας απαισιόδοξη στάση για την πορεία που αυτή θα έχει από δω και πέρα. 

Το 50,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο τζίρος του κατά τη φετινή χρονιά θα καταγράψει πτώση σε σχέση με τη χρονιά που προηγήθηκε, ενώ μόλις το 9,8% προβλέπει ότι αυτός θα αυξηθεί. Αντίθετα, αμετάβλητος θα παραμείνει ο τζίρος για το 39,2% των επιχειρήσεων κατά τη φετινή χρονιά. Δυσμενή επίπτωση όμως στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και γενικότερα στις προβλέψεις των επιχειρηματιών για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς φαίνεται ότι έχουν η εξέλιξη της πανδημίας και η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην οποία συμμετείχαν μέλη του, το 43,1% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι οι τελευταίες προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς είναι χειρότερες έναντι αυτών που διατυπώθηκαν στην αρχική φάση της πανδημικής κρίσης, το 37,2% εκτιμά πως αυτές είναι πιο θετικές, ενώ το 19,6% δια-τήρησε σταθερές τις προβλέψεις του. Συγκρατημένα αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας παραμένει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 60,7% ενώ αρκετά αισιόδοξο εμφανίστηκε το 21,5% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίθετα, το 17,6% παρουσιάζεται απαισιόδοξο, ενώ κανένας εκ των ερωτηθέντων δεν δήλωσε πολύ αισιόδοξος. Διχασμένες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις και όσον αφορά την αξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω των οποίων η ελληνική οικονομία θα προσπαθήσει να θωρακιστεί απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Ετσι, σχεδόν το 51% χαρακτηρίζει τις ενισχύσεις επαρκείς και το 49% μη επαρκείς.

Περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναμένει και η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ενώ η τόνωση της ρευστότητας αξιολογείται ως το σημαντικότερο από τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του συνόλου της αγοράς. Συγκεκριμένα, το 88,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για τη θωράκιση της επιχειρηματικής κοινότητας μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας και τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ενώ το 3,9% εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Εκτός από την τόνωση της ρευστότητας που αξιολογείται ως το σημαντικότερο κυβερνητικό μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα, ρυθμίσεις για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και νέων κινήτρων για επενδύσεις, συγκαταλέγονται επίσης στα πιο σοβαρά μέτρα που ελήφθησαν εν μέσω πανδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ