Μερική αποπληρωμή κρατικού δανείου υπό όρους

363

Την επιστροφή του 60% – 70% του κρατικού δανείου που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 90.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει η υπουργική απόφαση.

• Σύμφωνα με την απόφαση, εφόσον ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω, σε σχέση τον Μάρτιο του 2020, θα επιστραφεί το 70% του κρατικού δανείου.

• Για τις επιχειρήσεις με προσωπικό μεγαλύτερο των 20 ατόμων, όπου και τα ποσά του κρατικού δανείου είναι μεγαλύτερα, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνον 60% της ενίσχυσης εφόσον διατηρήσουν κατά μέσον όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020 έως και τις 31/3/2021.

Οπως προκύπτει από την απόφαση οι επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν θα καταβάλουν καμία δόση στο Δημόσιο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο Τaxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Η αιτούσα επιχείρηση θα ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της, ενώ όσες απορριφθούν μπορούν να υποβάλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία απόρριψης της αίτησης.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης. Σύμφωνα με την απόφαση:

• Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

• Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό του δανείου επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, που θα καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

• Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και Πληρωμή».

• Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών, εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κλιμακώνεται και το δάνειο ως εξής:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζομένους, β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζομένους, γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους, δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις 21 έως 50 εργαζομένους, ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις επιχειρήσεις-δικαιούχους που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, ακόμη και εάν δεν παρουσίασαν πτώση εσόδων τον Μάρτιο ή είχαν μηδενικά έσοδα αναφοράς. Για τις επιχειρήσεις με 250 άτομα προσωπικό το ποσό ανέρχεται στις 350.000 ευρώ, ενώ 500.000 ευρώ θα λάβουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή το ποσό των 100.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ